Dreiging

Aan de ongedwongen wijze waarop Rutte zich door Den Haag voortbeweegt lijkt voorlopig een eind te zijn gekomen

Demissionair premier Mark Rutte vertrekt op de fiets naar koning Willem-Alexander na de ministerraad over de toeslagenaffaire op het Binnenhof.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte vertrekt op de fiets naar koning Willem-Alexander na de ministerraad over de toeslagenaffaire op het Binnenhof.Beeld ANP

Hij zou er zelf naar verluidt geen behoefte aan hebben. Maar na signalen over bedreigingen uit de hoek van de georganiseerde misdaad wordt demissionair premier Mark Rutte zwaar beveiligd.

Het is een foto die in januari de wereld over ging. De Nederlandse minister-president Mark Rutte die, tot verbazing van de internationale media, per fiets op weg is naar de koning om het ontslag van zijn kabinet in te dienen. Geen gepantserd voertuig, geen chauffeur, geen zichtbare beveiliging. En ook nog eens gevolgd door een meute journalisten.

Maar aan de ongedwongen wijze waarop Rutte zich door de Hofstad voortbeweegt – af en toe een selfie met toeristen, die brede glimlach of een vriendelijk knikje richting de toevallige passant op het Binnenhof – lijkt voorlopig een eind te zijn gekomen. Na signalen dat de demissionair premier ernstig bedreigd wordt vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad, is zijn beveiliging opgeschroefd en wordt hij bijgestaan door politiemensen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), blijkt uit onthullingen van De Telegraaf.

In de buurt van Rutte zijn spotters gezien

In de buurt van de premier zouden zogeheten spotters zijn gezien, schrijft de krant ook. Deze spotters worden voor een aanslag vooruit gestuurd om de omstandigheden te observeren, waarna de criminelen een plan smeden. De spotters zouden zijn gelieerd aan het Marengoproces en dus aan crimineel Ridouan T.

De demissionair premier zelf laat er niks over los. “Over beveiliging en veiligheid zeggen we nooit iets. Andere vraag”, zei hij maandag. En ook de Rijksvoorlichtingsdienst wil niet veel kwijt over de nieuwe beveiliging van de minister-president. Wel wist het AD maandag te melden dat de premier zelf niet zat te wachten op de strenge beveiliging. Hij zou zich hebben verzet tegen zichtbare beveiliging en hij wilde kunnen blijven fietsen door de stad, aldus de krant.

Meerdere politici worden nu beveiligd

De bedreiging van Rutte komt na de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019 en de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries afgelopen juli. Beide moorden worden in verband gebracht met het Marengoproces. Niet eerder richtte deze ‘mocromaffia’ haar pijlen op politieke spelers. Dat neemt niet weg dat er meerdere Haagse politici beveiligd worden.

Zo wordt PVV-leider Geert Wilders al sinds 2004 wegens ernstige bedreigingen zwaar beveiligd. “Dit gun je helemaal niemand”, twitterde hij in reactie op het nieuws over de demissionair premier. En in maart van dit jaar werd bekend dat ook de beveiliging van coronaminister Hugo de Jonge flink is opgeschroefd na intimidatie door critici die het niet eens zijn met het coronabeleid. “Ik kan niet altijd meer over straat, maar ik laat mijn werk er niet door beïnvloeden”, zei De Jonge daarover. Vorig jaar augustus werd Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, toen nog De Jonges partijgenoot, op het Plein in Den Haag toegeschreeuwd door een man die doodbedreigingen aan zijn adres uitte.

Verschillende politici hebben hun ongenoegen geuit over de bedreigingen aan Ruttes adres. “Verschrikkelijk, laat Nederland het land blijven waar politici gewoon over straat kunnen fietsen”, zegt D66’er Sjoerd Sjoerdsma. Verschrikkelijk, zegt ook Kamerlid Omtzigt, “als je gekozen leiders ernstig bedreigd worden”. PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann wordt er ‘woedend en moedeloos’ van en zegt dat we “veel harder moeten doorknokken voor onze vrijheid en natuurlijk voor die van onze minister-president persoonlijk”.

Lees ook:

Kamer dwingt Rutte (een glimp van) zijn 4.0 versie te laten zien

Mark Rutte oefent zich in een nieuwe bestuurscultuur, maar kan de oude nog niet helemaal afschudden. Toch zagen ‘de kijkers thuis’ deze week eindelijk een debat over de inhoud. En over ideologie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden