Coronamaatregelen

Aan de mobiliteitscijfers te zien zijn we al aan het versoepelen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nederlandse samenleving gaat woensdag weer een stukje verder open. Mobiliteitscijfers laten zien dat Nederlanders de afgelopen weken zelf de deur al wat verder hadden opengezet.

Het RIVM benadrukte het gisteren bij de publicatie van de weekoverzichten maar weer eens. Hou je aan de maatregelen. Die maatregelen zijn versoepeld, tot grote zorg van RIVM en andere virusdeskundigen. Het nieuwe reproductiegetal ligt nu op 1,14 en dat is te hoog. Tegelijkertijd verscheen gisteren een trendonderzoek naar het gedrag van Nederlanders. De naleving van zeven regels daalde. De avondklok, mondkapjes dragen in de publieke ruimte, niet meer dan een persoon ontvangen, drukke plekken vermijden, afstand houden, testen bij klachten en handen wassen, van al deze coronageboden- en regels daalde de naleving. Die houding is terug te zien op de wegen en straten. Nederlanders trekken er de laatste weken meer op uit.

Verkeer neemt toe

Bij de ANWB leeft ‘zeker het gevoel dat het verkeer toeneemt’, zegt Arnoud Broekhuis, manager verkeer bij de ANWB. “De ochtendspits is nog lang niet zo druk als voor corona. Daaraan zie je dat mensen echt wel thuiswerken. Maar sinds januari zien we het qua drukte oplopen, zeker in de avondspits.”

De cijfers van Google en Apple ­ondersteunen de observatie bij de ANWB. Deze techbedrijven houden gegevens bij via mobiele telefoons, wat een indruk geeft in hoeverre ­Nederlanders zich houden aan de ­regels om zoveel mogelijk thuis te ­blijven, drukke plekken te vermijden en niet naar kantoor te gaan. De ge­gevens van Google laten een lichte ­opleving zien van mensen die naar het werk gaan. Die leidt tot iets meer passagiers in treinen en bussen.

Wat de ANWB al constateert, is terug te zien in de mobiliteitsdata van Apple. Nederlanders verplaatsen zich weer net zo veel met de auto als voor de lockdown die het kabinet half december afkondigde. Tijdens de eerste lockdown, in maart, daalde het autoverkeer met 50 procent. Nu is het autoverkeer nog maar 15 procent minder dan normaal. Vooral sinds de opening van de basisscholen nam het autoverkeer toe.

Wandelen populair

Sinds die tijd is ook wandelen fors populairder. Afgelopen week steeg het aantal wandelaars volgens Apple met 17 procent. Datzelfde beeld is terug te zien bij de gegevens van Google. Volgens de mobiliteitsgegevens van eind februari is het bezoek aan parken met 60 tot 80 procent gestegen.

Het mooie weer van de afgelopen week speelt ongetwijfeld een rol. Apple heeft geen cijfers over bezoeken aan parken, maar ziet wel dat de verplaatsingen te voet weer bijna op het normale niveau zijn beland. Oftewel: Nederlanders trekken er meer op uit.

Verkeersintensiteit in Nederland Beeld Ministerie van I & W
Verkeersintensiteit in NederlandBeeld Ministerie van I & W

Het ministerie van verkeer en infrastructuur houdt ook bij hoeveel verkeer op de Nederlandse wegen rijdt. Zij zien dat in de week tot 24 februari er net iets minder verkeer was dan in de week voor de lockdown van december vorig jaar. In week 8 dit jaar reed er meer verkeer dan in de eerste weken dit jaar. Die ontwikkeling is zowel doordeweeks als in het weekend te zien.

Lees ook:

We lijken toch weer meer naar kantoor te gaan

Meer dan een kwart van de thuiswerkers krijgt van hun baas het verzoek om toch af en toe naar kantoor te komen. Dat blijkt uit een peiling van vakbond CNV onder ruim 1200 leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden