Gezondheidsraad

60-plussers kunnen vanaf zaterdag hun vierde vaccinatie halen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederlanders van 60 tot en met 69-jaar kunnen vanaf dit weekend hun tweede booster halen. Dat heeft minister Ernst Kuipers van volksgezondheid vrijdag bekend gemaakt.

Johan van Heerde

Kuipers volgt daarmee de Gezondheidsraad dat eerder vrijdag het advies gaf om alle 60-plussers extra te vaccineren. Nederlanders die jonger zijn en gezond, hoeven het komende jaar niet zonder meer extra covidvaccinaties te krijgen, zegt de Gezondheidsraad. Wel blijft gericht beleid nodig voor kwetsbare groepen.

De Raad adviseert om 60-plussers een extra booster te geven omdat de huidige besmettingsgolf van de omikronvariant lang aanhoudt. De laatste boosterprik is voor veel mensen inmiddels enige tijd geleden waardoor de bescherming van de inenting tegen infectie of ziekte iets is afgenomen. Een extra booster zou in deze groep een aanzienlijk aantal ziekenhuisopnames voorkomen.

Weinig animo

Of er veel animo is voor zo’n tweede booster, is nog maar de vraag. Sinds het begin van deze maand kunnen 70-plussers hun tweede booster krijgen, maar amper een op de vijf 70-plussers heeft deze prik al daadwerkelijk gehaald, bleek deze week. Wel staan er nog ruim 200.000 afspraken voor zo’n prik in de komende weken.

De lage opkomst heeft meerdere oorzaken: mensen hebben mogelijk recent corona gehad waardoor ze even niet in aanmerking komen voor een vaccinatie. Ook moeten er minimaal drie maanden zitten tussen de eerste en de tweede booster. Maar waarschijnlijk speelt ook mee dat de coronapandemie sinds de opkomst van de omikronvariant toch naar de achtergrond is verschoven. Maatregelen zijn van tafel, mondkapjes verdwijnen uit het straatbeeld en de coronapas wordt niet meer gebruikt.

Volgens de Gezondheidsraad hebben Nederlanders die jonger zijn dan 60 jaar en gezond zijn niet herhaaldelijk extra vaccinaties tegen covid nodig. Zo’n extra vaccinatie brengt de bescherming tegen het virus weliswaar weer op peil, maar die bescherming neemt na verloop van tijd ook af. Daarom ziet de Raad voor het komende jaar geen reden om mensen op frequente basis een ‘revaccinatie’ aan te bieden.

In plaats daarvan heeft de Gezondheidsraad een tabel opgesteld aan de hand waarvan deskundigen kunnen bepalen of specifieke (kwetsbare) groepen mensen snel een extra vaccinatie tegen covid nodig hebben. De Raad dringt er bij het kabinet op aan te regelen dat de tijd tussen een besluit tot een extra vaccinatie en de prik structureel ‘aanzienlijk’ verkort kan worden.

Nieuwe virusvarianten

Ondertussen is het koffiedik kijken hoe de toekomst rond het virus eruit gaat zien, constateert ook de Gezondheidsraad. Onzeker is of en wanneer er nieuwe virusvarianten zullen opkomen, of die meer of juist minder ziekmakend zullen zijn en of de ziekte een voorspelbaar seizoenspatroon gaat laten zien of niet.

Ook is nog niet duidelijk welke rol nieuwe vaccins en geneesmiddelen gaan spelen. Volgens de WHO zijn er momenteel nog 344 vaccins in ontwikkeling. Deze zijn soms nog gebaseerd op de oude Wuhan-stam van het virus, anderen richten zich al op latere varianten.

Al die onzekerheid speelt mee bij de terughoudendheid van de Gezondheidsraad om nu al een herhaaldelijke prikcampagne te adviseren, zoals we in Nederland de jaarlijkse griepprik kennen. De toekomst moet uitwijzen of herhaalprikken nodig zijn, of niet.

Lees ook:

De coronapandemie gaat voorbij, maar de littekens op de rechtsstaat kunnen blijvend zijn

Welke sporen laten twee jaar van pandemisch crisisbestuur en noodwetten achter in de parlementaire democratie? En trappen we straks in dezelfde valkuilen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden