5G-protest

5G is vergelijkbaar met wifi, toch is er angst en protest

Deelnemers aan het protest tegen het 5G-netwerk in Den Haag. Beeld ANP
Deelnemers aan het protest tegen het 5G-netwerk in Den Haag.Beeld ANP

Een nieuw mobiel netwerk zorgt voor onrust onder mensen die zeggen gevoelig te zijn voor de straling van 5G.

Maud Sintenie

De snellere opvolger van het huidige mobiele internet komt steeds dichterbij. ­Niet iedereen kijkt ernaar uit. Enkele honderden mensen demonstreerden vandaag in Den Haag tegen dit toekomstige 5G-netwerk, dat volgens hen schadelijk is voor de ­gezondheid en het milieu. Is dat ­inderdaad zo?

Wat is 5G precies, en wat is het verschil met 4G?

Heel veel verschil is er niet; 5G is een voortzetting van het huidige 4G. Het belooft sneller te zijn, betrouwbaarder en meer data te kunnen overbrengen. Iemand die gebruikmaakt van het netwerk, krijgt een bundel specifiek op hem of haar gericht. Dat is een stuk efficiënter dan 4G, en maakt het netwerk ook geschikt voor drones of zelfrijdende auto’s.

Wat merken wij straks van 5G?

De huidige smartphones zijn niet ­geschikt voor 5G, dus om het netwerk bij te benen, is het noodzakelijk een nieuw model aan te schaffen. Zodra het 5G-netwerk is uitgerold, zal het straatbeeld er ook iets anders uitzien. 5G heeft een hogere capaciteit, maar kan over een kortere afstand zenden. Dit kortere bereik komt door hogere frequenties, waardoor het signaal eerder uitdooft, zoals dat je bij een popconcert van grote afstand alleen de laagfrequente bassen kunt horen. “Er zullen daarom om de paar meter ­antennes geplaatst worden”, vertelt Monique Beerlage, algemeen secretaris van het Kennisplatform voor ElektroMagnetische Velden. “Sommige mensen vinden dat geen prettig idee, omdat de antennes dan heel dichtbij staan. Die zorgen zijn niet ­nodig, maar wel begrijpelijk. Die antennes moeten zo dichtbij omdat ze maar een paar meter bereik hebben.”

Is 5G schadelijk?

De frequenties van 5G zijn vergelijkbaar met wifi, dat op 5 Gigahertz zit. Deze frequenties liggen ver buiten het gebied van kankerverwekkende straling. Röntgenstraling heeft bijvoorbeeld een frequentie van miljoenen Gigahertz. Toch zijn er mensen die zeggen elektrogevoelig te zijn en hierdoor last hebben van spier- en gewrichtspijn, hartritmestoornissen, moeheid en concentratieproblemen. Monique Beerlage: “Elektrogevoeligheid is wetenschappelijk niet aan te tonen. Het enige bewezen effect van 5G op het menselijk lichaam is dat het opwarmt. Maar die opwarming blijft beperkt.”

In sommige onderzoeken zijn aanwijzingen te vinden dat wie lang en veel belt, een grotere kans op hersentumoren heeft. “Maar dat is geen ­bewijs, het zijn alleen aanwijzingen”, benadrukt Beerlage. “Bovendien zouden aanwijzingen zich sterker moeten vertalen naar daadwerkelijke ­gezondheidsklachten, aangezien we al ruim twintig jaar gebruikmaken van smartphones.”

Aanpassing 05-10-2019: In een eerdere versie van dit artikel stond dat mensen ‘beweren’ dat zij elektrogevoelig zijn voor 5G. Dat is naar aanleiding van deze column van de Ombudsman gewijzigd in ‘zeggen’.

Lees ook:
Huawei uitsluiten? Dure spullen kopen of wachten met 5G

Als westerse landen Huawei willen uitsluiten, moeten ze dure Europese spullen kopen. Of nog even wachten met 5G. Google is de eerste die hierin een stap zet en beperkt toegang tot Google-apps voor telefoons van Huawei.

Peperdure veiling van Duitse 5G-frequenties moet het begin worden van een digitale inhaalslag

De veiling voor de mobiele 5G-frequenties heeft in Duitsland 6,55 miljard euro opgebracht. Dat is meer dan verwacht: deskundigen voorspelden een opbrengst van 3 tot 5 miljard euro. Telecombedrijven betalen de hoofdprijs voor de etherfrequenties die razendsnel mobiel internet mogelijk maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden