Verblijfsvergunning

569 kinderen mogen blijven na verruimd kinderpardon

Deze foto werd in mei 2016 gemaakt, toen vijf kinderen het fotoboekje Ik Blijf Hier overhandigden aan Kamerlede.Beeld ANP

Door het verruimde kinderpardon mogen 569 kinderen alsnog in Nederland blijven. Ook 502 volwassen familieleden hebben een verblijfsvergunning gekregen. Dat laat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel en migratie) weten.

Het ruimere kinderpardon was begin vorig jaar een zwaarbevochten compromis. Om in het bestaande pardon in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning, moest iemand actief hebben meegewerkt aan vertrek uit Nederland. In de nieuwe regeling is het genoeg als iemand beschikbaar was.

In totaal werden 1100 kinderen opnieuw beoordeeld. 263 kwamen daar automatisch voor in aanmerking, de meesten van hen (235) mogen blijven. Ook waren er nog 837 kinderen die zich zelf meldden: van die groep kregen er 334 alsnog een verblijfsvergunning.

Verzoeken werden onder meer afgewezen omdat de aanvrager te kort in Nederland was, nog geen asielprocedure had lopen of de aanvraag minder dan vijf jaar voor de achttiende verjaardag had ingediend. Ook was er in enkele gevallen identiteitsfraude of gevaar voor de openbare orde.

De discussie over het kinderpardon bracht vorig jaar de coalitie aan het wankelen. D66 en ChristenUnie waren al langer voor een ruimhartiger beleid. Toen ook het CDA om ging, stond de VVD voor een voldongen feit. De liberalen kregen er wel wat voor terug: de zogenoemde discretionaire bevoegdheid sneuvelde. Niet langer kan de staatssecretaris die over asiel gaat uitzonderingen maken voor schrijnende gevallen. Wel kan de directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nog een schrijnendheidstoets uitvoeren.

Bij de originele pardonregeling, uit 2013, mochten al 740 kinderen in Nederland blijven. 

Lees ook:

Nederland heeft een van de strengste asielprocedures van Europa

Nederland is binnen Europa een van de strengste landen bij het toelaten van asielzoekers.

Het ‘hilarisch hoogtepunt of dieptepunt’ van de asiel­saga

Nooit gedacht dat mijn gevoel voor rechtsorde ooit door een gele touringcar zou worden geschokt. Die touringcar kwam uit Moldavië en arriveerde afgelopen week in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden