Bevingsschade

5000 euro voor gedupeerden en andere maatregelen in schadeafhandelingen Groningen

Bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).  Beeld ANP
Bestuursvoorzitter Bas Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).Beeld ANP

Verschillende nieuwe maatregelen moeten de vaart terugbrengen in de schadeafhandelingen in Groningen. Daar komt onder andere goed vertrouwen bij kijken.

Karin Sitalsing

Zo’n 200.000 huishoudens in Groningen die kampen met aardbevingsschade kunnen vanaf nu kiezen voor een vaste vergoeding van 5000 euro. Dat is een van de nieuwe maatregelen die het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) maandagochtend aankondigde.

Het gaat daarbij om relatief kleine, eenvoudige schades, en gedupeerden die nog niet eerder schade meldden óf wier melding nog in behandeling is – zo’n twee derde van alle huishoudens.

Tot op heden belandden alle schademeldingen op één hoop, werden ook de eenvoudige schades onderworpen aan uitgebreide individuele beoordelingen. De stroperigheid die dat tot gevolg had – zo’n traject kon jaren duren – zorgde voor veel frustratie en onzekerheid bij gedupeerden. Ook vertraagde het de aanpak van complexere schades, waardoor feitelijk iederéén langer moest wachten. Met het nieuwe onderscheid hoopt het IMG zijn capaciteit gerichter te kunnen inzetten.

Wettelijk bewijsvermoeden

Wie voor de vaste vergoeding kiest, krijgt dus geen uitgebreide beoordeling meer. Gedupeerden maken een foto van de schade en het IMG gaat uit van goed vertrouwen. Behalve tijd moet deze aanpak ook geld besparen dat nu opgaat aan administratie – daarmee zouden meer mensen geholpen kunnen worden. Bestuursvoorzitter Bas Kortmann vertelt dat het opmaken van een rapport nu zo’n 4000 euro kost. ‘‘Ook voor een schade van 5000 euro. Dat kan ik niet uitleggen aan de Groningers op de Grote Markt.’’

Het IMG maakte verder bekend dat mensen die buiten het bevingsgebied wonen en schade hebben gemeld vanwege diepe bodemdaling zelf zullen moeten bewijzen dat de schade ook daadwerkelijk het effect is van die bodemdaling. Het wettelijk bewijsvermoeden (tot vaststaat of de schade door gaswinning komt, wordt ervan uitgegaan dat dat zo is, de Nam moet het tegendeel bewijzen) geldt voor hen dus niet meer. Het gaat hier om zo’n 1400 huishoudens in Oost-Groningen en de kop van Drenthe, maar de exacte grenzen van dit gebied moeten nog worden vastgesteld.

Het instituut volgt hiermee onderzoek van TNO en de TU Delft waaruit volgens Kortmann blijkt dat diepe bodemdaling alleen bij uitzondering directe schade aan gebouwen veroorzaakt. “De lastigste boodschap”, zegt Kortmann. Wie het aangaat, wordt geïnformeerd en kan ter compensatie een overlastvergoeding krijgen van 1000 euro.

Verfijnde meetmethoden

Het IMG zette deze meldingen eind maart in de wacht omdat het er geen duidelijke aanpak voor had. Ook zag het wel heel veel heel grote verschillen tussen de rapportages van identieke huizen, soms in dezelfde straat. Vanwege deze discrepanties legde het nog eens 2000 meldingen stil. Om een eind te maken aan de grote verschillen worden de meetmethoden verfijnd. Zo zal er rekening worden gehouden met zogenoemde trillingssterktes. “We hebben de grenzen van onze bevoegdheid opgezocht”, zegt Kortmann over de nieuwe werkwijze.

Het IMG ging in juli vorig jaar van start om het vertrouwen te herstellen, onder meer door een einde te maken aan de kastjes en de muren. Geen wildgroei aan gremia meer, maar één organisatie om én de fysieke schade én de waardedaling van woningen én de immateriële schade te behandelen.

Lees ook:

De Nam weigert de rekening voor Groningen te betalen

De staat ruziet met de Nam over de betaling van de rekeningen voor Groningen. De kosten van schade en herstel zijn miljarden hoger dan in 2018 was berekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden