Economische groei

5 miljard aan investeringen uit Nationaal Groeifonds moet economie aantrekken

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)  Beeld ANP
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)Beeld ANP

Het kabinet steekt 5 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds in 28 projecten die moeten zorgen voor langdurige economische groei. Dat maakt minister van Economische Zaken Micky Adriaansens bekend.

ANP

Het kabinet neemt het advies over van de beoordelingscommissie onder leiding van oud-bewindsman Jeroen Dijsselbloem.

Van de 5 miljard euro wordt voor 3,7 miljard aan investeringen nog aanvullende voorwaarden gesteld. Daarnaast is nog 1,3 miljard euro gereserveerd voor projecten die mogelijk in aanmerking komen, maar waarover nog geen besluit is genomen. Voor deze projecten “moeten nog extra stappen worden gezet voordat een definitief besluit volgt”. In totaal wordt dus 6,3 miljard euro (voorwaardelijk) toegekend of gereserveerd.

De grootste investering komt toe aan het waterstofproject Groenvermogen II: 500 miljoen euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Het gaat om een tweede ronde investeringen uit het Nationaal Groeifonds, ook wel het Wopke/Wiebes-fonds genoemd naar de voorgangers van Adriaansens en minister Sigrid Kaag van Financiën. De commissie-Dijsselbloem boog zich over 35 projecten. Groen licht krijgen onder meer plannen voor de digitalisering van het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs, “groene waterstofprojecten en de verbetering van de preklinische fase van kankeronderzoek”, aldus het ministerie.

Lees ook:
Diepe recessie, voedselonzekerheid en wereldwijde armoede – de oorlog in Oekraïne heeft een sneeuwbaleffect

Ook voor landen in de omgeving van het conflict zijn moeilijke tijden aangebroken. Ze zijn afhankelijk van de export naar Rusland of van het geld dat arbeidsmigranten naar huis sturen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden