Mozaïek 2.0-beurs

4.176.000 euro voor ondervertegenwoordigde wetenschappers

ROTTERDAM- Studenten in collegezaal van de Erasmus Universiteit.  Beeld ANP XTRA
ROTTERDAM- Studenten in collegezaal van de Erasmus Universiteit.Beeld ANP XTRA

Om de (diversiteit in de) wetenschap te bevorderen krijgen dertien onderzoekers een zogenoemde Mozaïek 2.0-beurs.

Nuri Kurnaz

Dertien promovendi krijgen een Mozaïek 2.0-beurs van De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De beurs is speciaal opgezet voor slecht vertegenwoordigde groepen met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije.

De mozaïekbeurs bestond tussen 2004 en 2012, en is nu hervat met de naam Mozaïek 2.0-beurs. Staatssecretaris Günay Uslu van Cultuur en Media zat tot voor kort in de selectiecommissie van de NWO, en ontving de beurs ook zelf in 2008 voor promotieonderzoek naar de dichter Homerus over Troje.

De NWO ontving 118 vooraanmeldingen en 43 complete aanvragen voor een beurs in 2022. Tien van de dertien beurzen zijn toegekend aan vrouwen. Dat is niet verwonderlijk, want 32 aanmeldingen werden ingediend door vrouwen tegen 11 van mannen. Het totaal te verdelen beschikbare bedrag onder de onderzoekers is 4.176.000 euro.

Elk onderwerp komt in principe in aanmerking voor de wetenschapsbrede beurs, waar een promotor in naam van de onderzoeker een aanvraag voor indient. De onderzoeksonderwerpen verschillen van ‘Jeugdherstelrecht in Suriname’, tot ‘De rol van Anatolië in de verspreiding van mensapen’ en ‘De andere moslim: een studie over moslim subjectiviteit in Nederland’.

Lees ook:

Staatssecretaris Gunay Uslu wil knokken voor de cultuursector. ‘Cultuur was onzichtbaar, zo droevig’

Gunay Uslu trof een diep geraakte, ontmoedigde culturele sector aan toen ze begin dit jaar aantrad als staatssecretaris voor cultuur en media. Ze wil vooral de positie van de makers verstevigen. ‘Ik krijg er soms buikpijn van.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden