Fout

321 vertrouwelijke gesprekken gevangenen en advocaten opgenomen

Tussen januari en september zijn per ongeluk 321 gesprekken tussen advocaten en gevangenen opgenomen. De gesprekken zijn niet uitgeluisterd en inmiddels verwijderd, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn vertrouwelijk. Het systeem van 'Telefonie voor Justitiabelen' moet deze gesprekken er automatisch uitfilteren. Dat gebeurt met behulp van een lijst met telefoonnummers van advocaten(-kantoren) van tien cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Sommige advocaten geven echter doorkiesnummers aan hun cliënten en die dertien cijfers herkende het systeem niet, aldus een woordvoerder van de DJI.

De fout kwam aan het licht na een melding van het detentiecentrum Schiphol. Daar werd op 16 september onbedoeld een gesprek opgenomen tussen een gevangene en een advocaat, aldus de DJI. Het systeem is volgens de DJI-woordvoerder inmiddels aangepast. De NOvA is ingelicht over de kwestie.

Het gaat overigens vaker mis op dit gebied. In december vorig jaar concludeerde een onderzoekscommissie die in opdracht van minister Sander Dekker (rechtsbescherming) naar de kwestie keek, dat tussen 2013 en 2018 in gevangenissen naar schatting 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn opgenomen door programmeerfouten in het door vrijwel alle gevangenissen gebruikte telefoonsysteem.

Lees ook:
‘25.000 vertrouwelijke advocatengesprekken in gevangenissen opgenomen’

Tussen 2013 en 2018 zijn in gevangenissen naar schatting zo’n 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten opgenomen, terwijl dat niet mag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden