Protestival

26 mensen opgepakt bij demonstratie op Schiphol

De Marechaussee verwijdert een actievoerder van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Demonstranten protesteerden tegen de in hun ogen grote vervuiler Schiphol.  Beeld ANP
De Marechaussee verwijdert een actievoerder van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Demonstranten protesteerden tegen de in hun ogen grote vervuiler Schiphol.Beeld ANP

Bij een demonstratie van Greenpeace op Schiphol zijn zaterdag 26 mensen opgepakt.

ANP

De marechaussee heeft zaterdag 26 mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder. Marechaussees zijn uren bezig geweest met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza.

Iets voor 19.00 uur meldde de zegsman dat alle demonstranten uit de hal waren verwijderd.Buiten stonden vijf bussen klaar om de demonstranten af te voeren. Ze werden bestuurlijk verplaatst en hebben een gebiedsverbod voor Schiphol gekregen tot eind zondagavond, aldus de woordvoerder.

Een paar honderd mensen hadden zich sinds zaterdagochtend in de hal verzameld voor het protest. De actievoerders van de milieuorganisatie protesteren tegen de in hun ogen "grote vervuiler" Schiphol. Een groot deel van hen zat urenlang gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hadden zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen werden niet als groep, maar één voor één weggehaald.

"Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", zei de woordvoerder van de marechaussee zaterdagmiddag. De mensen die werden weggehaald, verzetten zich echter hevig en werden vaak door meerdere marechaussees ondersteboven weggedragen.

Geen toestemming

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Greenpeace is niet te spreken over het "hardhandige" optreden van de marechaussee. "Er zijn meer dan 25 actievoerders gearresteerd. Zij verlaten op dit moment de Maxima Kazerne in Badhoevedorp. De honderden andere actievoerders zijn vanaf Schiphol Plaza allemaal met bussen afgevoerd naar locaties ver buiten Schiphol. Onder de arrestanten zijn jongeren die zich zorgen maken over hun toekomst en omwonenden van Schiphol die nachten wakker liggen van het lawaai en zich zorgen maken om de gezondheid van hun kinderen," aldus campagneleider Dewi Zloch

De manifestatie van Greenpeace gaat zondag verder op het plein voor Schiphol Plaza.

Lees ook:

Greenpeace gelooft niet in de ‘mooie woorden’ van Schiphol en komt vandaag in actie

Ondanks de klimaatverandering wil Schiphol nog altijd groeien. Dus protesteren Greenpeace en Extinction Rebellion zaterdag op de luchthaven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden