Het receptVegetarisch

Zwarte bonen met 'salsa rojo'

Beeld Colourbox

De 'salsa rojo para frijoles negros' komt van Cuba. Een sublieme vondst van de 'Afro-Caribiërs'. Zij moesten in leven zien te blijven met goedkope voedingsmiddelen als bonen, knolgewassen, af en toe zoute vis of zout vlees. Meer hadden de plantagebazen niet voor hen over. Maar zo ontwikkelden ze, gebruikmakend van wat er op het eiland groeide, een prachtige keuken, waarvan deze rode 'sofrito' een hoeksteen is. Laat u niet afschikken door de enorme waslijst ingrediënten. Het zijn vooral smaakmakers, waaraan u niets te doen hebt.

Ingrediënten

Saus:

1 rode puntpaprika

1 el olijfolie

1 teen knoflook, gesnipperd

300 g gepelde romatomaten

1 el tomatenpuree

1 tl gedroogde oregano

mespunt cayennepeper

mespunt suiker

100 ml water

1 tl witte wijnazijn

zout

Bonen:

1 el olijfolie

1 gesnipperde rode ui

1 gesnipperde knoflookteen

1 groene peper, gesnipperd zonder pit

1 tl komijnzaad

2 laurierbladen

blik zwarte bonen (400 g)

1 el oregano- of marjoleinblad of fijngesneden peterselie

Bereidingswijze

Voor de saus de paprika halveren, pitten wegdoen. Kleinsnipperen. De olie verhitten in een pannetje. De knoflooksnippers fruiten, de tomaten in stukjes roerend erbij laten smelten. Met de paprikasnippers, de tomatenpuree, oregano, cayenne en suiker plus het water in open pan laten sudderen tot een dikke saus. Afmaken met azijn en zout.

Voor de bonen de olie verhitten in een koekepan. Ui en knoflook fruiten met pepersnippers, komijn en laurier. De bonen met 3 eetlepel kookvocht toevoegen. Onder deksel 5 minuten stoven. Ten slotte mengen met het groene blad. Serveren met de saus, extra komijnzaad en een stukje brood.

Menusuggestie. Vooraf: avocadosalade. Blokjes rijpe avocado voorzichtig mengen met blokjes ananas uit blik. Overgieten met een saus van olijfolie, limoensap en zout. Garneren met geroosterde pijnpitten. Na: bananen in bruine suiker en kaneel rollen. Bakken in wat boter. Scheutje rum erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden