Recept Zomerse 'groene' rijstsalade

Zomerse ‘groene’ rijstsalade

Beeld Colourbox

Dit makkelijke, zomerse, bijna-vegetarische hoofdgerecht vond z’n inspiratie in een Vietnamese rijstsalade die ik regelmatig maak. De vissaus, bruine suiker en rijstazijn in de Vietnamese versie zijn vervangen door ansjovis, honing en wittewijnazijn. Als je het vegetarisch wilt, kun je de ansjovis weglaten. Het is om verschillende redenen een ideaal gerecht voor zomerse dagen. Ten eerste, omdat het helemaal of deels is voor te bereiden. Je kunt de rijst bijvoorbeeld de dag tevoren koken. Het eindresultaat is minstens een dag te bewaren in de koelkast. Verder kun je uit­gebreid variëren met de ingrediënten. Niet-vegetariërs kunnen het opluisteren met plakken koude kip, varkenshaas of biefstuk, of met garnalen, gerookte vis, inktvis, salami... wat je maar lekker lijkt. Verse kruiden, bosuien en pistachenoten maken het groen. Kies een betrouwbare rijst die voorspelbaar droog kookt. Met plakkerige rijst wordt het niks.

Ingrediënten voor zes flinke porties:

• 500 g rijst, droogkokend
• zout
• 75 g pistachenoten, grof gehakt
• 4 à 6 eieren
• flinke bos peter­selie, platbladig
• grote bos basilicum
• 4 takjes majoraan
• teen knoflook, in plakjes
• 3 ansjovisfilets
• 1 el honing
• 2 el wittewijnazijn
• 100 ml extra vierge olijfolie
• versgemalen peper
• 4 bosuitjes, ringen
• 3 el kappertjes, ­uitgelekt
• ca. 15 groene olijven in stukjes, ontpit
• groen pepertjein kleine stukjes

Maak eerst de rijst (dat kan al een dag tevoren, maar geef de rijst minstens 3 uur om af te koelen): kook de rijst (met wat zout) gaar en droog volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen en roer rul met een vork. Rooster de pistachenoten licht goudbruin in een droge koekepan. Kook de eieren 6 minuten tot het geel bijna helemaal is gestold. Laat ze schrikken en afkoelen. Verwijder harde stelen van de kruiden en hak blad en zachte stelen grof. Doe de kruiden, knoflook, ansjovis, honing, azijn en 4 eetlepels olijfolie in de kom van de keukenmachine en pureer kort tot een egaal, maar ietwat grof mengsel – beslist niet helemaal glad. Doe het in een kom en meng de rest van de olie erdoor. Proef, breng op smaak met zout en peper, en eventueel nog wat azijn.

Doe de afgekoelde rijst in een flinke kom en roer het kruidenmengsel erdoor. Schep de pistachenoten, bosui, kappertjes, olijven en peperstukjes door de rijstsalade. Proef opnieuw en pas de smaak eventueel aan. Pel en halveer de eieren overdwars. Zet de eierhelften rechtop in de rijst. Bestrooi ze met wat zout. Serveer op kamertemperatuur, bijvoorbeeld met een tomatensalade of een Griekse salade.

Bekijk meer recepten op trouw.nl/recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden