Kookboek

Zo richt u met Kerst eenvoudig een zestiende-eeuws bacchanaal aan

null Beeld

‘Een zeer aangenaam en excellent kookboek’. Zoveel pronkzucht zie je niet vaak meer, maar in de zestiende eeuw was dat geen issue voor doctor Carolus Battus, stadsgeneesheer in Dordrecht. Zijn kookboek met driehonderd recepten en gezondheidstips was het eerste Nederlandstalige kookboek in de net uitgeroepen Republiek.

Neerlandici en culinair-historici Christianne Muusers en Marleen Hillebrands hebben het hertaald en aangevuld met wonderschone afbeeldingen van culinaire taferelen­­ en verhalen over de keuken, kookgerei en kookkunsten uit die tijd. Je moet wel een sterke maag en een voorliefde voor vet, suiker en vlees bezitten, want het staat vol pasteien, taarten en sauzen met ingrediënten als ossenpoten, leversaal (gekookt speenvarken) en lampreien (aal). De namen van de gerechten spreken tot de verbeelding: gekloven nonnen en hoerenscheetjes.

Er is een extra hoofdstuk met Battus’ recepten voor de moderne keuken. Zo richt u met Kerst eenvoudig een bacchanaal aan met geroosterde konijn, peren in hipocars, oeblies en kweekruid.

Christianne Muusers en Marleen Willebrands Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus, Sterck & de Vreese, 256 blz, €29,90

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden