null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Zes keer ‘Beterschap!’ voor Trump

Hans de Bruijn

Donald Trump is ­besmet en dus ­komen Amerikaanse politici met persverklaringen. De framing daarvan luistert nauw, zeker voor Trumps tegenstanders. De verklaringen zijn subtiel geformuleerd, je kunt ervan genieten. Een overzicht.

Een. De Republikeinse senator Cruz zegt dat hij bidt voor Trumps herstel, iets wat veel Republikeinen twitteren.

Twee. Evangelist Franklin Graham, die Trump als van God ­gezonden ziet, doet dat ook en roept ­bovendien alle Amerikanen op hetzelfde te doen.

Drie. Het wordt allemaal al wat minder enthousiast bij de gematigde Republikein Mitt Romney. Romney ‘bidt voor de president en voor iedereen die ziek is’. Dus Trump is slechts een van de miljoenen ­Amerikanen voor wie hij bidt.

Vier. Veel ­Democraten bidden voor Trump of wensen hem herstel toe, maar uiten ook hun ­bezorgdheid over Covid-19. Ze wijzen, ­ogenschijnlijk deemoedig, op het belang­­ van mondkapjes. Van afstand houden. Van ­wetenschap, die je niet straffeloos kunt ­negeren. Kortom, je wenst Trump beterschap en geeft hem daarna een tik voor zijn corona-beleid.

Vijf. Obama wenst dat ‘de ­president en alle besmette Amerikanen de zorg ontvangen die ze nodig hebben en snel zullen herstellen’. Die geeft Trump dus eerst een tik over zijn hele zorgbeleid en daarna is Trump een van de miljoenen Amerikanen die hij beterschap­­ wenst.

Zes. Rashida Tlaib behoort tot de squad, een groep progressieve vrouwelijke Congresleden. ‘Er zijn meer besmettingen in het Witte Huis dan in Nieuw-Zeeland’, twittert­­ ze.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden