null Beeld colourbox
Beeld colourbox

ReceptWilde-bosbessentaart

Wilde-bosbessentaart

Henja Schneider

Ingrediënten

voor 8 personen

Voor het deeg:

• 250 g bloem

• snuf zout

• 100 g koude boter

• 0,5 deciliter koud water

Voor de vulling:

• 400 g wilde bosbessen

• 4 cl room

• 2 eidooiers

• 2 eetlepels suiker

• poedersuiker

• desgewenst nog wat extra verse bosbessen

Bereidingswijze

We worden overstroomd met ‘blauwe bessen’ die er van buiten uitzien als grote bosbessen, maar van binnen wit zijn. De wilde bosbessen (die in Nederland nog altijd te vinden zijn en die je op bescheiden schaal mag plukken) zijn kleine donkerblauwe besjes die ook van binnen blauw zijn. In Frankrijk, met name in de Ardèche, zijn er beschermde gebieden waar ze alleen mogen worden geplukt door de eigenaars van de terreinen. Het is moeilijk om personeel te vinden voor de twee hoogzomerweken waarin ze moeten worden geoogst. Meestal zijn het familieleden van de landeigenaar die de zware klus klaren, want dagenlang in de brandende zon gebukt plukken is niet ieders favoriete bezigheid. De wilde bosbesjes zijn daarom duur, maar ze gaan grif van de hand, want de smaak is heerlijk, niet te vergelijken met die van de blauwe bessen uit de Nederlandse supermarkt. Wie in Nederland niet zelf kan gaan zoeken en plukken neme zijn of haar toevlucht tot diepgevroren besjes, die weliswaar niet de kwaliteit hebben van de myrtilles (ook wel brimbelles genoemd) uit de Ardèche, maar voor taarten en andere lekkernijen met bosbessen goed bruikbaar zijn.

Meng voor het deeg de bloem en de mespunt zout. Snijd de boter in dobbelstenen en kneed die met uw handen door de bloem, terwijl u er geleidelijk het koude water aan toevoegt. Het deeg moet stevig en glad zijn en niet plakkerig.

Verhit de oven tot 200 °C. Rol het deeg uit en bekleed er een (porseleinen) vlaaivorm mee. Druk het deeg goed in de ‘kartels’ en knip het overhangende deeg af.

Meng room en eidooiers. Klop de twee eetlepels suiker erdoor. Verdeel de bosbessen over het deeg en giet er het room-en-dooiermengsel over. Strooi er suiker naar smaak over en zet de taart ca. een half uur in de oven. Laat hem tot lauwwarm afkoelen, strooi er desgewenst nog wat rauwe bosbessen over en bestuif hem vlak voor het serveren met wat poedersuiker voor het mooi. Volgende week meer wilde-bosbesrecepten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden