TaalPeter-Arno Coppen

We kiezen dus voor de meest kenmerkende constructie van het decennium

null Beeld
Beeld

Enkele lezers zijn in verwarring geraakt over de verkiezing voor de Grammaticale Structuur van het Decennium, die maandag in deze rubriek is losgebarsten. Vier jaar lang hebben we allerlei grammaticale structuren (of constructies) genomineerd, en nu dan puntje bij paaltje komt beginnen mensen zich af te vragen waar we nu eigenlijk voor kiezen.

Dat is natuurlijk een legitieme vraag, ook al is het ontbreken van duidelijke criteria uiteraard de achilleshiel van elke populaire verkiezing. Als je echte criteria hebt hoef je niet te kiezen, en als je benieuwd bent naar meningen moet je die ook niet voorschrijven.

Toch is de verwarring begrijpelijk, en de mogelijke onduidelijkheid is in deze rubriek al vaker ter sprake gekomen. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de verkiezing te beperken tot alleen ergerniswekkende constructies, en zelfs het criterium ‘nieuw’ blijkt bij onderzoek altijd moeilijk hard te maken. De meeste constructies die nieuw aanvoelen vinden hun oorsprong al vaak meerdere decennia geleden.

Vooral bedoeld als amusement

Nee, om het neutraal te zeggen: het gaat om de meest kenmerkende constructie van het decennium. Als dat voor u een ergerniswekkende constructie is, die het taalgebruik in het hele decennium overschaduwd heeft, het zij zo. Maar u kunt ook kiezen voor iets leuks, of iets bijzonders, of een structuur die u de moeite waard vindt om in het zonnetje te zetten opdat hij niet verloren gaat.

Net als alle eindejaarsverkiezingen is deze decenniumverkiezing vooral bedoeld als amusement: toplijstjes van grammaticale constructies zijn net zo leuk als die van individuele woorden (wat mij betreft leuker zelfs). Je moet ze alleen niet elk jaar maken, want de grammatica ontwikkelt zich trager, en heeft een langere adem dan de woordenschat. Gelukkig mag u een topdrie insturen. U kunt dus ook een mix van overwegingen maken.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden