Taal Peter-Arno Coppen

Wat is het belang van grammaticale kennis?

In het kielzog van de media-aandacht voor de teloorgang van onze grammaticale kennis werd mij gevraagd wat nu eigenlijk het belang is van grammaticale kennis. Daarbij merkte ik dat mensen eerder tevreden zijn met praktisch nut dan met de werkelijke waarde.

Wat ik eigenlijk van iedereen had moeten zeggen is dat grammaticale kennis je helpt bij het correct schrijven, bij het vermijden van spelfouten, en dat je er veel gemakkelijker andere talen mee kunt leren. Daar zit misschien een kern van waarheid in (al zijn die verbanden moeilijk aan te tonen), maar dat is niet waar het om gaat.

Niet altijd even nuttig

Natuurlijk leer je op school een aantal praktische vaardigheden, maar je doet vooral een globale kennis op over hoe de wereld in elkaar zit. Dat is niet altijd even nuttig. Hoeveel van de leerstof over fotosynthese gebruikt u bij het tuinieren? Hoe vaak hebt u de wetten van Newton nodig als u beweegt? Wanneer hebt u voor het laatst de stelling van Pythagoras toegepast bij het leggen van een parketvloer?

Er is sprake van een verwilliewortelisering van ons wetenschapsbeeld. Vroeger was een wetenschapper een man met een baard die in een stoffig kamertje zijn ogen zat te bederven, nu is het een persoon in een witte stofjas die peinzend een reageerbuisje tegen het licht houdt. Wetenschappers vinden nuttige dingen uit (liefst met een knop of in een doordrukstrip) die de wereld veranderen.

Schoolkennis, en dus ook grammaticale kennis, vertelt ons wat we weten over de wereld. En de taal is misschien wel het belangrijkste stukje van onze wereld. Wie zou niet willen weten hoe de taal in elkaar zit?

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden