Taal Peter-Arno Coppen

Wat de officiële Vlaamse taaladviseur zei over ‘gaan’

Zaterdag liep ik op het Onze Taalcongres Ruud Hendrickx tegen het lijf, die onder andere de officiële taaladviseur van de VRT is. Ik had toevallig voor het stukje van afgelopen vrijdag een van zijn adviezen opgezocht, namelijk over de Vlaamse constructie ‘Het gaat morgen gaan regenen’. Daarin is het tweede ‘gaan’ een hulpwerkwoord dat het begin van de regen aangeeft, dus het eerste ‘gaan’ moet wel alleen over de toekomst gaan. Ik veronderstelde daarom dat een Vlaming waarschijnlijk wel kan zeggen ‘Het gaat morgen ook nog regenen’ als het nu regent en hij verwacht dat dit zal aanhouden tot en met morgen. Een Nederlander kan dat dan niet zo zeggen. Die moet iets zeggen als ‘Morgen zal het ook nog regenen’ of ‘Morgen regent het ook nog’.

Het officiële Vlaamse taaladvies keurt het dubbele ‘gaan’ af, maar Ruud kende het wel uit zijn eigen taalgevoel. En inderdaad, hij bevestigde dat de Vlaming kan zeggen ‘Morgen gaat het ook nog regenen’ als het tussendoor niet ophoudt. Daarmee is officieel vastgesteld dat ‘gaan’ in België een hulpwerkwoord van de toekomende tijd is. Weliswaar afgekeurd door de officiële regels, maar meestal heeft de taal een langere adem dan de regels.

Een lezer schreef mij ook nog terecht dat ik onvermeld had gelaten dat het dubbele ‘gaan’ ook in Surinaams-Nederlands voorkomt. Dat betekent dat ik daarvoor dan dezelfde voorspelling doe. Het wachten is op een spreker van het Surinaams-Nederlands die dat bevestigt.

Ruud legde mij trouwens ook nog een andere kwestie voor. Welke vorm van ‘gaan’ gebruik je in de constructie ‘Ik die morgen op vakantie …’? Ga of gaat?

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden