ReceptGekruide kip

Voor in de voorraadkast: mix voor gele kip, mét liefde

Beeld Oof Verschuren

Kookboekenschrijver Merijn Tol houdt van de Arabische en de mediterrane keuken en van eten dat mensen verbindt.

Een potjesobsessie. Mijn fijne keukentje zucht en steunt onder de grote verzameling potten en potjes die ze herbergt, petieterig als ze is. Die keuken heeft natuurlijk geen keus: een leven zonder ontelbare specerijenmengsels, noten, olijven, allerlei ingemaakts, gedroogde rozenknopjes, sumakbessen en nog een groot aantal andere zaken, is voor mij geen optie.

Ik moet me steeds inhouden er niet weer wat nieuws aan toe te voegen. Want waarom niet even dat restje Italiaanse olijven met wat geroosterde amandelen en knoflook pureren tot een snelle tapenade? En natuurlijk wil die bos daslook groene pesto worden en die pot langzaam gegaarde tomatenpuree met ansjovis en knoflook is toch ook bijna toe aan een nieuwe batch? Zo bereid ik me likkebaardend voor op heerlijke kooksessies.

En dat is exact wat in de periode voor de ramadan ook in veel Arabische landen gebeurt. Zoals bijvoorbeeld in Irak. Ze noemen het mooneh: Arabisch voor voorraadkast. Er wordt vanalles ingemaakt en bereid, zodat met de vele iftars in het vooruitzicht de kasten goed gevuld zijn.

Dat doen ze met dezelfde reden waarmee ook wij vroeger inmaakten. Dat wat in het seizoen is, maak je in voor later en je verspilt niks. Perfecte inspiratie voor onze fermentatiemanie van nu, toch? En ja, dat kost tijd, maar het is tijd die je terugkrijgt.

Zo ook bij deze fantastische specerijenmix voor kip voor in de voorraadkast. Het is mijn variatie op het mengsel van de Amerikaanse foodwriter Felicia Campbell, met een fantastisch verhaal op Saveur.com. Toen Campbell soldaat was in het Amerikaanse leger in Irak, was deze verrukkelijke, spicy gele kip in pitabrood het enige wat haar menselijkheid voedde. Iets dat, zoals ze zelf zegt, meestal het eerst sneuvelt in een oorlog. Sindsdien schrijft en eet ze zich met liefde de hele Arabische wereld rond.

Wat eten al niet kan doen: een mooie ramadangedachte. Deze goddelijke kip vergeet u nooit meer.

Het recept: kruidenmix voor Iraakse gele kip

• ½ el korianderzaad
• 2 el komijnzaad
• 3 el zwarte peper
• ½ el kardemompeulen
• 1-2 el pul biber (Turkse pepervlokken, bij Turkse winkel)
• 4 pimentbessen
• 3 kruidnagels
• 1 el sumak
• 1 ½ el kurkuma
• ½ el gemberpoeder
• 1 el kaneel of 2 kaneelstokjes, verpulverd
• ½ el fenegriek
• 1 el gedroogde oregano
• 6 rozenknopjes, verkruimeld
• 3-4 tenen knoflook, naar eigen smaakolijfolie
• 1 biologische kip of 4 kippenbouten of -dijen

Bereiding

Rooster de specerijen een minuut in een droge koekepan en stamp en maal ze daarna fijn in een vijzel. Meng twee à drie eetlepels van de kruidenmix met de knoflook, ruim zout en wat olie met de staafmixer tot een pasta. Bewaar de rest van de mix in een glazen pot voor later. Wrijf een kip of kippenbouten of -dijen er goed mee in en laat die een paar uur of een nacht marineren. Rooster de kip gaar in een hete oven, op de barbecue of gewoon in de pan.

Serveer met vers plat brood of basmati­rijst en veel rauwkost zoals komkommer, radijs, tomaat en verse kruiden.

Het kruidenmengsel is ook geweldig om rijst, (lams)vlees- of groentegerechten mee op smaak te brengen.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden