null Beeld

TaalTon den Boon

Verbeter de wereld, maar niet door taboewoorden in de ban te doen

Onlangs riep het tijdschrift Onze Taal op ‘beladen woorden’ van het type ‘negermeisje’ aan te melden: ‘Welke woorden kunnen écht niet meer?’ De gevolgen kunnen enorm zijn als je zo’n woord tóch in de mond neemt. Voetbaltrainer Ron Jans van de Amerikaanse club FC Cincinnati kan erover meepraten. Hij zong een liedje mee waarin het woord nigger voorkomt en werd op non-actief gezet.

Amerikaanse toestanden? Welnee, ook in onze taal is dit n-woord taboe. In de inleiding van het Smibanese woordenboek (over straattaal in de Bijlmer) staat: ‘Zolang racisme nog leeft zijn alleen niggas en de mensen die de nigga spirit in hun leven hebben allowed to use the N-word.’

Dit impliceert dat wanneer je als blanke het n-woord citeert door bijvoorbeeld een hit van Dr. Dre mee te neuriën, je al een eenzijdig afgekondigde wet overtreedt. Ook het woord neger is trouwens steeds meer taboe. Zo schrijft Jeroen Brouwers in zijn jongste roman over personen ‘afkomstig uit een onzer voormalige overzeese koloniale wingewesten’: ‘Nooit zwart zeggen. Dat andere woord al helemaal nooit.’

Dat je zo’n woord niet moet gebruiken om anderen te kwetsen, zal elk weldenkend mens onderschrijven. Maar mag je het ook niet citeren of beschrijven?

Voor mij is dat een retorische vraag. Als taalbeschrijver vind ik dat je de goorste, rottigste, meest beledigende woorden moet kunnen citeren en beschrijven (bijvoorbeeld in een woordenboek), mits je dat met respect doet. Doen of zulke woorden niet bestaan of die zelfs in de ban doen, leidt nergens toe, in elk geval niet tot een betere wereld.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden