Beeld Thinkstock

Boven Tafel Mara Grimm

Veganistische ijsjes nieuw? Nee hoor, ze zijn ouder dan de weg naar Rome

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: de comeback van de sorbet.

Sinds mijn Parijse zolderappartement is veranderd in een sauna, zit er maar één ding op: ijsjes eten, liefst de hele dag door. Komt goed uit, want de laatste ijstrends moeten nog worden besproken. Vorig jaar schreef ik over hysterische toppings: ijsjes moesten zo fotogeniek mogelijk zijn en werden daarom bedolven onder fluorescerende knettersuiker, gifgroene cornflakes en felblauwe popcorn - liefst allemaal tegelijk. Elke keer als ik zo'n ijsje zag, wilde ik acuut aan de Prozac, maar inmiddels lijkt deze trend gelukkig op zijn retour.

Deze zomer is ons ijs puur, vegan en bij voorkeur laag in calorieën. Dat laatste neemt rare vormen aan. Het steeds populairder wordende Oppo (gewoon verkrijgbaar bij de Appie) zet het aantal calorieën in koeienletters op de voorkant van hun verpakkingen.

En Impronta, een ijssalon op de Rue des Martyrs in Parijs, hanteert de slogan La glace moins calorique qu'une pomme! - met minder calorieën dan een appel.

Ook de vraag naar vegan ijs wordt groter. Zelfs de beste ijsmaker van Amsterdam (Massimo's IJsfabriek in de Pijp) heeft een uitgebreide collectie lactosevrij-ijs. En in de supermarkt koop je tegenwoordig plant based Magnums, vegan Cornetto's en het nieuwe Gigi: '100 procent vrij van dierlijke producten en gemaakt van verse, koudgeperste groenten en fruit'.

Klinkt allemaal ontzettend verantwoord, maar echt zin in ijs krijg ik er niet van.

Niets nieuws onder de zon

Bovendien: al die nieuwe ijsjes worden met zoveel tamtam aangekondigd, dat je bijna zou vergeten dat vegan en caloriearm ijs zo'n beetje ouder is dan de weg naar Rome. De good old sorbet is namelijk niet alleen een van de oudste, maar vooral ook een van de lichtste en puurste ijssoorten die er is. Alleen daarom al verdient hij een glorieuze comeback.

In Parijs krijgt hij die alvast. Bij het nieuwe Fruttini in Saint-Germain verkopen ze zelfs niets anders. De twee eigenaressen waren als kind, net als ik, totaal geobsedeerd door de met ijs gevulde citroenen en sinaasappels die je op vakantie altijd zag. Daarom vullen ze allerlei soorten vruchten met verrukkelijk sorbetijs. Van meloen tot avocado en van ananas tot dragonfruit: het is er allemaal en het is allemaal even mooi.

Vers gemaakt

Ook bij toppatissier Jacques Genin in Le Marais kun je sinds vorige maand terecht voor sorbetijsjes. Er is geen vitrine met verschillende smaken, want al het ijs wordt ter plekke voor je gedraaid. Het resultaat is zo vers, puur en smaakvol dat ik na één hap van Genins frambozensorbet al wist: ik ga de hele zomer sorbets eten. Niet omdat het veganistisch of caloriearm is, wél omdat ik niets luchtigers en lekkerders kan bedenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden