null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Vegan appel-rozijnenpannenkoeken

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Er was er eens een vrouw die koeken bakken zou, maar het meel dat wou niet rijzen, en de pan viel om en de koeken waren krom en de man heet Jan van Gijzen’. Echt zo’n deuntje uit mijn en mogelijk ook uit uw kindertijd. Pas onlangs vroeg ik me af: wie is Jan van Gijzen? De tekst die nog langer is dan deze vier regels, gaat over de vrouw van Jan die pannenkoeken bakt en waarbij van alles misgaat. Het is een vorm van spot aan Jans adres.

Jan van Gijzen wordt in 1668 geboren als zoon van een wever en wordt net als zijn vader amateurdichter. Als vader sterft hertrouwt moeder en op de zelfde dag trouwt Jan met de dochter van zijn stiefvader. Het stel krijgt een aantal zonen van wie enkelen vroegtijdig overlijden. In Amsterdam legt Jan zich toe op het dichten en met zijn volkse toon krijgt hij succes. Hij wordt brooddichter en schrijft graf-, trouw-, huwelijks- en verjaardaggedichten.

Daarnaast begint hij in 1710 een wekelijks nieuwsblaadje De Amsterdamsche Merkuuren dat een groot succes wordt. Hierin beschrijft hij het nieuws in dichtvorm. Het gaat hierbij meer om vermaak dan om informeren. Dit nieuwsblaadje wordt op straat verkocht en levert hem zoveel bekendheid op, dat ook de verkoop van zijn gelegenheidsgedichten toeneemt. Collega’s verwijten hem broodroof door onder de prijs te leveren. Gaandeweg wordt Jans inspiratie en succes minder, Jan wordt vooral klaaglijk en zeurderig in zijn toon. Hij wordt door collega-dichters bespot omdat hij bedelt bij zijn lezers. In 1722 overlijdt hij.

Terug naar de pannenkoeken. Toen ik veganistisch ging eten, liep ik aan tegen obstakels zoals bakken zonder ei en zuivel. Ei laat zich vervangen door aquafaba: het uitlekvocht uit een pot kikkererwten, 45 gram vervangt 1 ei. Zuivel vervang ik door een plantaardig alternatief.

Deze week zoete, volgende week maken we hartige pannenkoeken.

Ingrediënten voor acht tot tien stuks, afhankelijk van het formaat koekenpan

• 90 gram aquafaba
• 125 gram speltbloem
• 100 gram volkoren speltmeel
• snuf zout
• een halve theelepel baksoda
• 1 kleine appel, grof geraspt met schil
• 100 gram rozijnen
• 330-350 milliliter plantaardige drank naar keuze
• 1 tl azijn of citroensap
• olie om in te bakken

Bereiding

Meng meelsoorten, zout en baksoda in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe de aquafaba erin, meng al roerend de plantaardige drank erdoor tot u een klontvrij beslag heeft, zo dik als vloeibare yoghurt. Schep de appel en rozijnen erdoor.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een soeplepel beslag erin en laat uitvloeien, draai de pannenkoek om als de bovenkant zo goed als droog is en de randjes bruin kleuren. Roer het beslag bij elke pannenkoek even door, zo krijgt iedereen appel en rozijnen in zijn pannenkoek. Ga zo door tot alle pannenkoeken gebakken zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden