Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

ReceptSomen, gekoelde zomernoedels

Van scoubidoutouwtjes naar zomernoedels

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Mijn filmproducent vertelde me dat zijn kinderen eindeloos scoubidoutouwtjes aan het knopen waren. Het was 2004, en scoubidou was in Nederland dé rage op het schoolplein. Kleurrijke touwtjes van vinyl die je tot van alles kon knopen. Ik had er nog nooit van gehoord. Enkele jaren later, toen ik in Tokio woonde, moest ik er weer aan denken. Waarom is die rage niet naar Japan overgewaaid? Misschien werd het tijd voor de Japanse kinderen om ook aan het knopen te gaan. Het zou goed bij ze passen, een soort origami, maar dan met touwtjes. Ik bestelde wat touwtjes om het te onderzoeken. Poppetjes, dieren en hartjes, uren achterelkaar was ik ze aan het knopen. Het zakje uit Nederland met een kartonnetje en twee nietjes zag er alleen zo troosteloos uit. Om de Japanse markt te veroveren, moest er wel wat aan de presentatie gedaan worden. Japanse producten zijn altijd zo perfect afgewerkt, sierlijk verpakt met uitgebreide instructies.

Mijn vrouw hielp mee. We hadden een blitse verpakking en een gelikt instructieboekje gemaakt. Alsof het product al jaren bestond. Online had ik voor de touwtjes een fabriekje in China gevonden. Ik was er op een gegeven moment ook op bezoek geweest, het was een schuur op een erf, met een tafelmodel extruder. Het apparaat spoot het wonderkoord uit in een teiltje met koelwater. Ondertussen had ik in Tokio ook een distributeur gevonden. Die zei dat ik alvast een nieuwe Mercedes kon bestellen, zo overtuigd was hij van het product. Ik moest het assortiment maar flink uitbreiden met allerlei zakjes kleurencombinaties. Dat verkocht beter.Zo stak ik al mijn spaargeld in dit project. De wereld lag aan mijn voeten. Ik ging miljonair worden.

Even later stond ik stralend met een breed assortiment in de Bijenkorf van Tokio scoubidoudemonstraties te geven. We waren trots dat het werkelijkheid werd. Maar helaas, zo gemakkelijk gaat dat niet. De touwtjes waren onregelmatig en niet kleurvast, alles werd afgekeurd. Het ontwerpstudiootje van mijn vrouw werd overspoeld met geretourneerde dozen. Ik moest me met een diepe buiging bij de warenhuizen verontschuldigen. Mijn distributeur had veel eisen en mooie praatjes, maar geen helpende hand. Met een bittere nasmaak eindigde hier mijn scoubidou-avontuur.Maar niet getreurd, de touwtjes waren een aanloop naar een nieuw avontuur, het avontuur van de noedels, daarover de volgende keer.

Somen, gekoelde zomernoedels

Ingrediënten (voor 2 personen)
• 200 gr gedroogde somennoedels
• ½ ui, dun gesneden
• 15 cherrytomaatjes
• 3 shisoblaadjes (blaadjes met een muntachtige smaak), fijngesneden

koude bouillon:
• 500 ml water
• 50 ml sojasaus
• 2 tl sesamolie
• citroensap van ½ citroen
• 2 tl suiker
• ½ tl hondashi

Bereiding

Somen zijn haarfijne noedels van tarwemeel. Ze worden zowel in China, Korea als Japan gegeten. In Japan worden ze vooral koud geserveerd op warme zomerdagen. Je dipt de noedels dan in een sausje. Deze keer gaan we de noedels in een koud soepje leggen. Halveer de tomaatjes en doe er een beetje zout overheen. Doe ze 15 minuten in de oven op 220 graden. Laat ze daarna afkoelen en zet ze in de koelkast. Mix de ingrediënten voor de koude bouillon en zet die weg in de koelkast. Kook de somen 1 à 2 minuten in ruim water. Giet af en spoel ze in koud water.Verdeel de somen over twee kommen, giet de koude bouillon erbij en top het af met de cherrytomaatjes, shiso en ui. Voeg eventueel extra sojasaus of water toe.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden