ReceptUitgeklede tomatensaus

Uitgeklede tomatensaus voor een hete zomerdag

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox
Henja Schneider

Ingrediënten

• 300 gram spaghetti

• 1,5 kg pruimtomaten

• ¾ theelepel grof zout

• 1 grote, dikke teen knoflook, in dunne plakjes

• snuf rode-pepervlokken

• handje hele basilicumblaadjes (waar

van een paar in reepjes gesneden)

• 6 eetlepels olijfolie extra vierge

• 1 eetlepel boter, of meer naar smaak

• stukje Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

Kerf de tomaten kruislings in en leg ze 10-30 seconden in kokend water, vervolgens in een ijskoud badje en pel ze. Halveer de gepelde tomaten en druk er met uw vingertoppen de zaadjes uit in een zeefje dat boven een kom hangt, zodat het vocht wordt opgevangen. Gooi de uitgelekte pitjes weg.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de tomaten in de pan en laat de tomaten een paar minuten gaan tot ze zacht beginnen te worden. Ze moeten nu, min of meer, fijn gemaakt worden, dus als ook u liever een saus met meer body hebt, grijp dan niet naar de staafmixer, maar naar de aardappelstamper.

Zet het vuur zodra de tomatensaus kookt zo laag mogelijk en laat hem een half uur tot drie kwartier heel zachtjes sudderen. Roer zo nu en dan, en giet, wanneer de saus er wat droog uit begint te zien, het van de tomatenpitjes gedropen, gezeefde vocht erbij.

En dan nu het geheim dat deze simpele tomatensaus zo verrukkelijk aromatisch maakt (althans voor zover enthousiaste gasten van het Italiaanse restaurant Scarpetta van Scott Conant in New York dat hebben kunnen ontdekken): zet, terwijl de tomatensaus suddert, een pannetje met 4 eetlepels olijfolie op een zo laag mogelijk vuur.

Doe knoflook, hele basilicumblaadjes en rode-pepervlokken erin. Laat het mengsel héél langzaam warm worden, zodat alle smaak in de olijfolie kan trekken. Zet het pannetje, zodra de knoflook een zweem van kleur begint te krijgen, van het vuur en laat de olie een minuut of vijf afkoelen. Zeef de olie en meng hem door de tomatensaus. Proef of de saus nog extra zout behoeft.

Als het goed is hebt u inmiddels spaghetti al dente gekookt. Meng de spaghetti – en een scheutje van het kookwater – door de saus en laat hem nog een minuutje op laag vuur staan. Roer dan de boter door de pasta en garneer het gerecht met reepjes basilicum. Kaas is niet nodig. Of als u per se wilt een klein raspseltje aan tafel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden