Beeld COLOURBOX

Recept Turkse Bonen

Turkse bonen met een beetje poespas

Ingrediënten voor twee personen

• 200 g snijbonen

• 2 eetl. olijfolie

• 1 rode ui

• half liter blik kikkererwten

• 1-2 teentjes knoflook

• 1 eetl. citroensap

• circa 3 eetl. kookvocht

• peper, zout

• pikant paprikapoeder

• zwarte olijven

• komijnzaad

• korianderblad

• pitabroodjes

Bereidingswijze 

Johannes van Dam schrijft in ‘De Dikke van Dam’ over de Hollandse snijboon: ‘Ze hebben een heel eigen aroma, dat we bijvoorbeeld weleens in wijn zijn tegengekomen. Die zijn zonder veel poes­pas al goddelijk. Des te vreemder dat ze steeds minder populair lijken te worden.’ Maar dat was 2005.

Nu zijn we wijzer. En de bonen nog malser zodat je echt geen snijbonenmolen meer nodig hebt. Van Dam dacht dat na de import van de soort uit Zuid Amerika de snijboon in de Arabische wereld werd ontwikkeld, vandaar dat de naam ‘Turksche boon’ hier gebezigd werd in de 17de eeuw. Zou goed kunnen, gezien vele Arabische recepten.

Hier een Midden-Oosters getint gerecht. Met een beetje poespas. De snijbonen wassen, van kop en staart ontdoen, in ruiten snijden. In open pan net gaar koken (circa 10 minuten). Afgieten. Intussen 1 eetl. olijfolie op matig vuur verhitten in een koekepan. De ui pellen en in ringen snijden, heel zacht glazig fruiten in de olie. Uit de pan nemen.

De erwten laten uitlekken, kookvocht bewaren. 2 eetl. erwten apart houden. Alle ingrediënten tot en met peper en zout met een staafmixer tot een gladde, romige puree malen. Beginnen met 3 eetl. kookvocht: het moet een stevige puree worden.

Deze hummus middenin de koekepan scheppen, de snijbonen eromheen schikken, garneren met de uieringen. Met een vork een richel trekken over de hummus daarop de tweede eetl. olie. gemengd met paprika druppelen, wat komijnzaad erover. De olijven en de achtergehouden erwten over de snijbonen strooien. Zachtjes warmen. Ten slotte garneren met korianderblad. Hierbij geroosterd pitabrood.

Menusuggestie:

Vooraf: Rucola met tomaat. Rucolabladeren zonder steeltjes fijnsnijden. Mengen met stukjes ontvelde romatomaat. Aan tafel peper en zout erover. Ook met brood.

Na: Dadels met meloenballetjes. Balletjes uitsteken uit een meloen. Uurtje in een kom laten staan met verse dadels zonder pit. Af en toe omschudden. Serveren in coupes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden