Recept Mediterraans Rianne Buis

Tunesische kikkererwten met snijbiet

Beeld ThinkStock

Ingrediënten voor 4 of 5 personen:

• 1 el korianderzaad
• 1 el komijnzaad
• ca. 500 g snijbiet
• 4 el extra vierge olijfolie
• 1 grote rode ui, fijngehakt
• 3 tenen knoflook, uitgeperst
• 3 el tomatenpuree
• 1 tl paprikapoeder
• mespunt kaneel
• 2 blikken kikkererwten (a 400 g)
• 1 blik gepelde tomaten (400 g)
• zout, versgemalen peper
• 1 bosje koriander, middelfijn gehakt
• parten citroen om te serveren

Bereidingswijze

Er is iets magisch in de combinatie van peulvruchten en groene (blad)groenten. Mijn oma zoutte haar eigen snijbonen en die kookte ze langzaam gaar met witte boontjes. In Griekenland en het Midden-Oosten worden linzen en zwartoogbonen gekookt met bossen verse kruiden en groenten als snijbiet, prei en spinazie. In Andalusië heb ik me ongans gegeten aan kikkererwten met spinazie, een dis die teruggaat naar Moorse tijden en dus ook in andere Arabische streken te vinden is. Paula Wolfert ontdekte ‘Morshan’ in Tunesië, en geeft het recept voor deze kikker­erwtenstoofpot met snijbiet in ‘Mediterranean Cooking’. In het tijdschrift Milk Street (sept/okt 2019) vond ik een makkelijke versie. Dit is geschikt als vegetarisch hoofdgerecht, met grof granenbrood, Arabisch brood of couscous. Of als bijgerecht bij lamsvlees of kip.

Rooster het koriander- en komijnzaad ca. 30 seconden op niet al te hoog vuur in een droge koekepan, tot het lekker geurt. Laat het iets afkoelen en maal het fijn in een kruiden- of koffiemolen (of gebruik 2 tl gemalen koriander en komijn uit een potje.) Snijd de stelen van de snijbiet in stukjes en hak het blad grof; houd ze apart. Verhit 3 el olijfolie in een (braad)pan met dikke bodem. Bak de ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, kaneel, koriander en komijn toe, en bak dit op laag vuur tot de tomatenpuree net bruin begint te kleuren (in ca. 3 minuten). Giet de kikkererwten af.

Doe de inhoud van het blik tomaten in een kom en knijp het met je handen fijn. Voeg de kikkererwten, tomaten met vocht, snijbietstelen, 1 tl zout, 1/2 tl peper en een scheut water toe aan de tomatenpuree. Roer de aanbaksels los. Breng het aan de kook, en stoof alles met het deksel op de pan ca. 20 minuten door. Controleer of er meer water bij moet. Het moet een smeuïge, niet te soepige stoofpot zijn. Stamp met een pureestamper 2/3 deel van de kikkererwten fijn. Voeg het snijbietblad en 2/3 deel van de koriander toe, en stoof het geheel nog 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Druppel er olijfolie over. Serveer direct, met parten citroen en koriander.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden