Beeld COLOURBOX

Recept Corsicaanse maaltijdsoep

Traditionele Corsicaanse maaltijdsoep

Dertig jaar geleden las ik in een Frans kookboek: "Corsica lijdt al eeuwen aan pessimisme. 'Corsica, jij wordt nooit gelukkig', luidt een gezegde." Zo'n grote melancholie was voor mij genoeg om het eiland meteen te willen bezoeken. 

Maar het is er nooit van gekomen. Een recent artikel in Food & Wine bracht het eiland weer eens onder mijn aandacht, ditmaal in een veel beter licht. 

Prachtige foto's en beschrijvingen riepen een beeld op van bewoners die intens trots zijn op hun eiland, en een rijke keuken hebben gecreëerd van alles wat land en zee te bieden hebben. Net als op mijn geliefde eiland Kreta, waar kruiden, wilde planten, peulvruchten, vlees en kaas van schapen en geiten ook bijzonder geliefd zijn. 

Precies goed voor de tijd van het jaar is deze Corsicaanse soep (zuppa corsa, of ook wel minestra), waaraan iedere kok z'n eigen invulling geeft, maar die doorgaans bonen, bladgroenten, aardappels, kool en varkensvlees bevat. Deze versie bevat veel groenten en wat pancetta. Traditionele recepten gaan vaak uit van reuzel en een rokerig smakend hambeen. Hier vervangen door olijfolie en pancetta.

Zet de bonen minstens 8 uur te weken in ruim water. Halveer de preien en was ze grondig. Snijd de prei in ringen. Rasp de tomaten tot moes op een rasp. (Het overblijvend vel wordt niet gebruikt.)

Verhit de olie in een grote pan, liefst met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook enkele minuten zonder te kleuren. Voeg in gedeelten de aardappels en alle verse groenten toe, en roer af en toe tot de groenten wat slinken.

Doe de pancetta en tomatenmoes erbij. Bind laurier, tijm en peterselie samen met keukentouw (= bouquet garnie). Giet 2.5 liter water in de pan; de groenten moeten ca. 10 cm onderstaan. Giet de geweekte bonen af en doe ze met het bouquet garnie bij de groenten. Voeg 1 ruime el zout en 1 tl peper toe. Breng alles aan de kook, en kook de soep op laag vuur in ca. 1 uur en 30 minuten gaar en mooi gebonden. Roer regelmatig en proef tegen het eind of er meer zout en peper in moet. Voeg zonodig tussentijds meer water toe. Verwijder het bouquet garnie en dien de soep heet op in diepe borden. Lekker met grof granenbrood.

Ingrediënten voor ca. 8 porties:

200 g gedroogde witte bonen, 2 preien, 2 rijpe tomaten, 4 el olijfolie, 2 uien (gesnipperd), 3 tenen knoflook (in plakjes), ca. 600 g aardappels (in niet te kleine blokjes), 2 winterwortels (in stukjes),

ca. 400 g savooiekool (in repen gesneden), ca. 400 g snijbiet (grof gesneden), 1 courgette (in blokjes), 125 g pancetta (in reepjes), 1 laurierblad, 5 takjes tijm, 5 takjes peterselie, zout, versgemalen peper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden