Het receptSpitjes van kip en courgette

Spitjes van kip en courgette met chermoula

Fresh zucchini courgetteBeeld colourbox

Chermoula geef je in Marokko bij vis. Maar, zo las ik bij Arto Der Haroutunian ('North African Cookery'): kenners presenteren deze marinade bij alles. Ook bij kameel, gazelle, egel of hagedis. Voorts las ik dat een vrouw de chermoula met een bedoeling kan maken. Door de rode peper zal de man op wie ze een oogje heeft honderd andere meisjes vergeten en door de koriander zal hij beseffen dat alleen zij de ware is.

Wat dat zegt? Deze saus is iets om voor terug te komen.

Ingrediënten voor twee:

Chermoula: 20 g fijngesneden koriander, 1 gesnipperde teen knoflook, 1 theelepel komijnzaad, 1/2 theelepel kurkuma (kunjit), 1/2 theelepel geraspte limoenschil, 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels limoensap, 1/2 theelepel zout, 1 rood pepertje fijngesneden (zonder zaadjes).

Spitjes (6 stuks): 200 g kipfilet (bio), 300 g courgette.

Couscous: 125 g couscous, 150 ml kokend water, 1 blikje tomatenpuree, bieslook, zout, boter, kerstomaatjes.

Bereidingswijze: 

De ingrediënten tot en met zout in het bakje van de staafmixer mixen tot saus. Kleingesneden pepertje erdoor roeren. De kip in stukjes snijden. De courgette wassen. In de lengte in vieren snijden, blokjes maken. Mengen met chermoula. Half uur koelen.

Stukjes kip en blokjes courgette aan de spitjes rijgen. Op een schotel de rest van de saus erover lepelen. Koelen tot gebruik. Grill tot gloeien brengen. De spitjes 5 minuten niet te dicht onder de grill licht bruinen, dan omdraaien en nog eens 5 minuten geven.

De couscous overgieten met het kokende water, 10 minuten laten staan, losroeren met een vork. Een klontje boter smelten in een vuurvaste schotel. De couscous erin scheppen.

Luchtig mengen met tomatenpuree, fijngesneden bieslook en zout. Warmhouden. De spitjes op de couscous leggen. Garneren met kerstomaatjes.

Menusuggestie vooraf: Tuinbonensoep. 150 g geschilde aardappels in blokjes gaar koken met 200 g gedopte tuinbonen, vers of uit diepvries, 1 uitgeknepen teen knoflook, peper, zout en 550 ml water. Pureren met staafmixer. Aan tafel komijnzaad en harissa (of sambal) erin.

Na: Sinaasappelsalade. Plakjes sinaasappel zonder wit overgieten met honing, licht verwarmd met sinaasappelsap. Uurtje laten staan. Voor het opdienen met kaneel bestuiven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden