null Beeld
Beeld

TaalPeter-Arno Coppen

Slechts één lezer merkte deze taalfout op

Zo af en toe moet ik in deze rubriek even testen of de lezers nog wel opletten. Afgelopen week schreef ik over ‘maatregelen waar politici het hoofd over moet breken’. Dat is natuurlijk een taalfoutje, want aangezien ‘politici’ het onderwerp van de zin vormt moet het werkwoord ‘moeten’ ook in het meervoud. Het had dus moeten zijn ‘maatregelen waar politici het hoofd over moeten breken’.

Slechts één lezer wees mij op deze fout. Misschien dat anderen de moed niet konden opbrengen om mij te bekritiseren omdat ik altijd wel iets tegen kritiek in te brengen heb. Ik heb eerder meegemaakt dat tientallen lezers over mij heen vielen als ik volgens hen een foutje maakte. Die moedeloosheid zou wel jammer zijn, want de bedoeling van deze rubriek is ook wel een beetje om de lezers erop attent te maken dat er over taal een heleboel te discussiëren valt.

Maar bijna niemand had de fout dus gezien. En ik zal het nu maar eerlijk bekennen: het was natuurlijk geen opzettelijke fout, ik had het zelf ook niet opgemerkt. Hoe komt dat? Tja, dat is een interessante vraag.

De minst opgemerkte fouten

Ik kan me herinneren dat ik bij het formuleren getwijfeld heb over de vraag of er ‘zich’ bij moest (de kritische lezer merkte dat ook op), en ik heb misschien ook wel een verkorting toegepast door ‘een politicus’ te vervangen door ‘politici’, maar dat weet ik niet meer zeker.

Uiteraard had ik het moeten zien bij het nalezen, maar uit onderzoek is wel bekend dat dit type fout (de ‘congruentiefout’ tussen onderwerp en persoonsvorm in een bijzin) tot de minst opgemerkte fouten behoort. Voor de Belgische hoogleraar Dominiek Sandra is dit zelfs een van de redenen om de hele werkwoordspelling ter discussie te stellen.

Dat laatste zal ik in deze rubriek voorlopig niet doen. Ik schrijf bijna nooit over spelling, en ik moet wel iets overhouden om foutjes mee te maken.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden