Koken met Karin

Shepherd’s pie (met bloemkoolpuree)

Wat hebben Pierce Brosnan (007) en Sinéad O’Connor (zangeres) gemeen met Oscar Wilde (naast schrijver ook bekend van verrukkelijke quotes als “When I am in really great trouble, as anyone who knows me intimately will tell you, I refuse everything except food and drink”)? Wat bindt Bob Geldof (Live Aid), Johnny Logan (What’s another year?) en Graham Norton (van de show die van de Nederlandse buis moet want niet publiekbestellerig genoeg)? Nou nog eentje dan: wat is de link tussen Samuel Beckett (‘Wachten op Godot’), Colin Farrell (‘The Lobster’) en Kenneth Branagh (Shakespeare-acteur, ex van Emma Thompson)?

Of gaat er pas bij James Joyce en Bono een belletje rinkelen?

Inderdaad, allemaal Ieren.

Zelfs mijn kapper in Amsterdam is een Ier, net als de ontwerper van het Witte Huis, zo ontdekte ik laatst. Ik wil maar zeggen: Ieren zijn overal, en niemand weet het, want vaak worden ze namelijk doodleuk verward met Engelsen.

Met stip de leukste Ier die ik ken, naast mijn kapper dan, is Donal Skehan. Een voormalig boyband-zanger die op de culinaire tour ging, furore maakte in Ierland, Engeland en zelfs Zweden, het land van zijn echtgenote. Inmiddels is hij tv-kok in Los Angeles, maar elke maand vliegt hij terug voor het ook hier te ontvangen BBC-programma ‘Saturday Kitchen’. En toch is hij in Nederland nauwelijks bekend, laat staan beroemd. Onbegrijpelijk. Hij grossiert in kleurrijke, maakbare gerechten zonder poespas, is grappig, ad rem en honderd keer leuker dan Jamie Oliver. Een reislustige positivo met de complete wereldkeuken als inspiratiebron. Een typisch Iers recept was bij hem dus nog even zoeken, maar ik vond er eentje in zijn boek ‘Eet. Leef. Reis’ (uitgeverij Nieuw Amsterdam). Traditionele Shepherd’s pie, al geeft hij wel een geheel eigen twist aan de puree.

Ierland Shepherd's Pie Beeld Karin Luiten

Zelf maken voor 4 personen:

700 g lamsgehakt
400 ml runder/lamsbouillon
5-6 worteltjes
1 grote ui
2 el tomatenpuree
handje peterselie en tijm
2 theel. worcestersaus
nootmuskaat
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Puree:
1 bloemkool (± 750 g)
200 g crème fraîche
1 grote eidooier
6 lente-uitjes

Bereiding

Gehakt:

Snipper de ui en wortel en fruit zachtjes 5-6 minuten in wat olie in een braadpan. Zet het vuur hoog en bak het gehakt rul en bruin in 3-4 minuten. Bak de tomatenpuree even mee, voeg dan worcestersaus, fijngehakte peterselie, tijm, zout, peper en bouillon toe. Breng aan de kook en laat met deksel schuin op de pan in 45 minuten pruttelen.

Puree:

Maal de bloemkool tot fijne korrels in een keukenmachine. Mix crème fraîche en eidooier erdoor tot een geheel. Roer (niet mix) de ringetjes lente-ui erdoor en breng flink op smaak met zout, peper en (mijn aanvulling) versgeraspte nootmuskaat.

Samenstellen: 

Doe het gehakt in een ovenschaal, dek af met de bloemkoolpuree. Dit kan ook al van tevoren. Bak 25 minuten in een hete oven (180 °C) tot goudbruin en bubbelend heet.

Tips

Deze ovenschotel van de schaapherder kan eventueel met rundergehakt, maar het hoort met lam, dat geeft meer smaak. De supermarkt heeft het niet of zelden, u moet ervoor naar de (Turkse/Marokkaanse) slager. De boel wordt traditioneel afgedekt met aardappelpuree, maar dit recept is met bloemkool, voor een licht en meer zomers effect. De lente-uitjes zijn een leuke knipoog naar de Ierse stamppot colcannon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden