null Beeld
Beeld

Koken metJoke Boon

Sandwich met avocadoboter en gebakken, kruidige witte boontjes

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik kan, dat kunt u in de regel hierboven lezen, niet(s) ruiken. Waar er voor doof of blind zijn een woord bestaat, schiet de taal bij reukverlies tekort. Daarom behelpen we ons met het Grieks, waarbij anosmie een samengesteld woord is van an (niet) en osmie (geur).

Er zijn verschillende oorzaken voor reukverlies. Een virus is een beruchte veroorzaker, zo ook het coronavirus. Bij veel mensen is reukverlies een van de eerste verschijnselen van een coronabesmetting. Gelukkig gaat dit bij het grootste deel van de mensen vanzelf weer over. Er is ook een grote groep die langdurig reukverlies houdt of wiens reuk wel terugkeert, maar op verstoorde wijze: parosmie genaamd. Normale smaken en geuren worden als vies of anders ervaren, wat leidt tot groot verdriet en ongemak.

Ik zei het al eerder: er is weinig taal als het om reuk gaat. Probeert u maar eens te omschrijven hoe iets ruikt: vaak dat zijn algemene termen zoals fris, groen, pas gemaaid gras of vers gebakken brood. Als je niks ruikt dan kun je daar niet zo veel mee.

Ruiken bepaalt voor 80 tot 90 procent wat je proeft, de meeste smaak is geur. Wel kun je zonder reukvermogen de tongsmaken waarnemen. Naarmate reukverlies langer duurt, gaan andere zintuigen versterkt werken. Daarom is het zien, voelen en horen van eten heel belangrijk.

Mijn ervaring met reukverlies, gesprekken met wetenschappers, artsen, patiënten en literatuurstudie bundelde ik in Eerste hulp bij reukverlies, dat vorige week verscheen, vol informatie, tips & trucs en recepten die smakelijk zijn als je niks meer ruikt. Het volgende recept voldoet aan al mijn eisen: het is knapperig, kleurrijk, fris en kruidig. Ook lekker als uw neus het nog wel doet.

Ingrediënten voor 4-6 boterhammen

• 4-6 meergranen- bruin- of volkorenboterhammen, dun of dik gesneden

Voor de avocadoboter:
• 1 rijpe avocado
• ½ citroen, uitgeperst
• 1 tl knoflookpoeder
• peper en zout

Voor de kruidige witte boontjes:
• 2 el olie
• 1 sjalot, gesnipperd
• 1 ½ tl milde kerriepoeder
• 2 gedroogde abrikozen, fijngehakt
• 150 gram witte bonen uitgelekt, uit blik of zelf gekookt
• peper en zout
• 1 el citroensap
• 1 el fijngeknipte bieslook

Bereiding

Kookt u de witte bonen zelf? Na het weken en koken nemen die minstens 1 keer in volume toe. Neem dus ca. de helft gedroogd, week ze en kook ze. Het is voordeliger om dit met een grotere hoeveelheid te doen en die in te vriezen of voor een ander recept te gebruiken.

Snij de avocado door, haal de pit eruit en bewaar deze. Lepel het vruchtvlees eruit en prak dit met een vork fijn. Meng met knoflookpoeder, citroensap en peper en zout. Proef en maak zo nodig op smaak. Zet de pit erin tegen het verkleuren.

Verhit voor de boontjes de olie in een koekenpan. Fruit de sjalot 3-5 minuten zachtjes aan, voeg het kerriepoeder toe en bak al omscheppend 1 minuut mee. Voeg de abrikozen en boontjes toe en bak regelmatig omscheppend op laag vuur 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout, roer citroensap en bieslook erdoor.

Rooster de boterhammen. Dat hoeft niet per se, maar maakt ze wel lekker knapperig. Besmeer de boterhammen dik of iets minder dik met de avocadoboter. Verdeel de kruidige boontjes erover en serveer.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden