Recept Salade van groenten en kip

Salade van groenten en kip

Ingrediënten voor vier personen:

• 500 gram kipfilet
• 1 blokje kippenbouillon
• 1 serehstengel
• stukje gemberwortel (3 cm)
• 1 eetlepel Thaise vissaus
• 1 gele paprika
• 150 gram broccoli
• 100 gram sperzieboontjes
• 1 blikje mini-maiskolfjes
• 2 voorjaarsuitjes
• 8 kerstomaatjes
• 4 eetlepels Thaise zoete chilisaus
• 8 takjes koriander

Bereidingswijze

Inmiddels heeft kippendijenvlees voor veel gerechten mijn voorkeur boven kipfilet, ­omdat het veel malser is. Nadeel: het is vrij grillig van vorm, dus je presenteert geen mooie, dun gesneden plakjes kippendijenvlees. Dat is toch wel een vereiste in deze kipsalade. En door de kipfilet te pocheren blijft deze mals. U kunt met de groenten naar hartelust variëren, maar ik stel voor dat u er in ieder geval een zomerse kleurencombinatie van maakt.

Kneus de serehstengel met de platte kant van een mes en leg er een knoop in. Schil het stukje gemberwortel en snij het in plakjes. Snij de paprika in dunne reepjes. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en spoel deze in een vergiet af onder de koude kraan. Snij de punten van de sperzieboontjes en verwijder de draad. Was de sperzieboontjes. Doe de mini-maiskolfjes in een vergiet en spoel ze af met koud water. Laat ze goed uitlekken. Snij de voorjaarsuitjes in kleine ringetjes. Haal de blaadjes koriander van de steeltjes en hak ze grof.

Breng in een pan een halve liter water aan de kook (neem genoeg water zodat de kipfilet straks onder staat). Voeg het bouillonblokje, de serehstengel, plakjes gember en vissaus toe. Breng weer aan de kook. Voeg de kipfilet toe en zet meteen het vuur zo laag mogelijk. Leg een deksel op de pan en laat de kip tien minuten pocheren. Draai het vuur dan uit en laat de kip nog tien minuten in de bouillon liggen. Haal de kipfilet uit de pan en laat het vlees afkoelen.

Breng in een andere pan een liter water aan de kook en voeg de paprika, de broccoliroosjes, ­de sperziebonen en de maiskolfjes toe. Laat de groenten maximaal twee minuten koken, zodat ze knapperig blijven en doe ze over in een vergiet. Spoel de groenten meteen af met koud water. Laat alles goed uitlekken. Zet vier borden klaar en verdeel hierover de groenten. Doe de kerstomaatjes erbij. Leg de plakjes kipfilet bovenop de groenten en verdeel er de ringetjes voorjaarsui over. Druppel over elk bord een eetlepel Thaise zoete chilisaus. Strooi er tot slot de gehakte korianderblaadjes overheen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden