Recept Salade met watermeloen en feta

Salade met watermeloen en feta

Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 4 personen

• 1 watermeloen, goed gekoeld (ca. 1.5 kg, liefst pitloos)

• 1 klein kopje radicchio, handvol rucola

• 1 el Dijon mosterd

• 2 el fijngehakte sjalot

• 2 el citroensap

• 2 el rode wijnazijn

• ca. 6 el extra vierge olijfolie

• zout, versgemalen peper

• 12 aardbeien

• 1 rood pepertje

• 150 g feta, in blokjes

• 8 plakken prosciutto of serranoham      

Verkoelend en zomers

Dikke plakken watermeloen zijn een groeiende culinaire trend. Niet zomaar om uit het vuistje te eten, maar als een sappige basis voor een keur van gerechten. Zo is er een schitterende taart die al jaren populair is in Australie: flinke plakken watermeloen tussen amandelschuimdeeg, rijkelijk bedekt met aardbeien, pistachenoten, slagroom met rozenwater en rozenblaadjes.

In restaurants zie je salades met plakken (geen blokjes) watermeloen, en in het augustusnummer van Food & Wine prijkt een gegrilde watermeloen ‘steak’ met garnalen. Er is nauwelijks een ingrediënt te bedenken dat verkoelender en zomerser is dan watermeloen.

Iets waar je naar snakt op hete zomerdagen. In deze salade wordt de meloen gecombineerd met onder andere zilte prosciutto, romige feta en een pittige dressing. Er komt geen pan aan te pas en het staat binnen een kwartier op tafel. Heerlijk als zomers hoofdgerecht of lunch. Gebruik liefst een flinke pitloze watermeloen.

Bereidingswijze

Halveer de watermeloen en snijd van beide helften een dikke plak af. Snijd de plakken in vier kwarten en snijd de schil af. Zet de plakken meloen terug in de koelkast. Maak de bladen radicchio los. Was en droog de saladegroenten grondig; snijd de radicchio in stukjes.

Klop een dressing van mosterd, sjalot, citroensap, azijn, olijfolie en zout en peper naar smaak. Halveer de aardbeien. Halveer het pepertje, verwijder het zaad en snijd de peper in kleine stukjes.

Neem vier grote borden en leg op elk bord twee kwarten watermeloen. Meng in een kom radicchio, rucola, aardbeien, peperstukjes en dressing door elkaar. Verdeel de salade over en naast de watermeloen. Verdeel de feta en prosciutto over de salades. Serveer direct. Lekker met knapperig gegrild brood met olijfolie.

Idee: 

Ook ander zomerfruit smaakt heerlijk in deze salade: perziken, pruimen, nectarines, vijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden