null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Romige orzo met burrata

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

De laatste tijd ben ik wat vaker aan het experimenteren met orzo. Ik ben er ook wel deels mee opgegroeid, maar kom er steeds vaker achter, dat je er zoveel kanten mee op kan. Zoals de orzotto, een andere variant op de risotto, maar wel met wat meer bite van de pasta erin.

Orzo is pasta in de vorm van rijst. In het Italiaans betekent het letterlijk ‘gerst’. Het is een ideaal ingrediënt dat zich goed leent voor lauwwarme salades en smeuïge, warme gerechten. In veel Mediterrane landen kom je orzo in verschillende bereidingen tegen. In Italië hebben ze de gewoonte om het in de soep te doen, in de Griekse en Armeense keuken maken ze er het bekende rijstgerecht pilav mee.

In mijn recept combineer ik de orzo met burrata, verse kaas gemaakt van mozzarella en room. Simpelweg omdat ik vind dat burrata alles zoveel lekkerder maakt. Als ik de burrata zachtjes snij en mijzelf daar volledig op focus vergeet ik even een paar seconden alles om me heen.

Nog een laatste tip: vergeet niet bij de eerste happen alles tegelijk op je lepel te plaatsen. De combinatie van orzo, burrata, basilicum en pijnboompitten gaat je smaakpapillen intens raken.

Ingrediënten voor 4 personen

• 400 g orzo
• 2 bollen burrata
• 2 sjalotten
• 3 teentjes knoflook
• snufje peper en zout
• 50 g tomatenpuree
• 400 g tomatenblokjes
• 1 blokje groentebouillon
• 550 ml water
• 3 el gesneden grof basilicum
• 40 g pijnboompitten

Bereiding

Snijd de sjalotten in ringen en snij de knoflook in dunne plakjes. Verhit de hapjespan die je voor dit gerecht gaat gebruiken en rooster daar de pijnboompitten op middelhoog vuur, zodat ze een mooie gouden gloed krijgen. Blijf hier met al je aandacht bij totdat de pijnboompitten geroosterd zijn. Haal ze uit de pan en laat ze even lekker afkoelen in een kom.

Start nu met de bereiding van de orzo. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin eerst de sjalotten, tomatenpuree, 1 theelepel water en dan pas de knoflook. Dit doe je om te voorkomen dat de knoflook gaat aanbranden. Voeg er ook een snufje zwarte peper en zout aan toe. Voeg de tomatenblokjes toe, verkruimel het bouillonblokje erboven en giet het water erbij. Roer alles goed door elkaar, voeg dan de orzo toe en roer die door het tomatenmengsel heen. Let erop dat de orzo ongeveer 1 vingertop onder staat. Laat vervolgens het vocht in de orzo trekken (op middelhoog vuur). Blijf goed roeren, totdat de orzo lekker smeuïg is. Proef even voor de zekerheid om te controleren of de korrel ook daadwerkelijk gaar is.

Als je orzo klaar is zet je het vuur uit en roer je de helft van de basilicum erdoorheen voor wat kleur en de zomerse geur uiteraard. Maak de borden klaar door de orzo erop te scheppen.

Snijd de burrata voorzichtig in tweeën met de bolle kant op de snijplank. Zo voorkom je dat de inhoud eruit loopt. Plaats op elk bord een halve burrata en garneer het gerecht met de overgebleven basilicum en de geroosterde pijnboompitten.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden