Beeld -

Boven Tafel Paella

Paella op open vuur, met konijn van de slager uit het dorp

Wekelijks voert culinair journalist Mara Grimm ons langs noviteiten en trends. Deze week: paella.

Van de honderden recensies die ik ooit schreef, ging er niet één over hem. Ik heb de beste chefs ter wereld geïnterviewd, maar zijn verhaal nog nooit opgetekend. En van alle foodfoto’s die ik op social media zet, zijn er hooguit drie van zijn gerechten. Toch voorziet hij me al zolang ik me kan herinneren van schalen vol kraakverse gegrilde gamba’s. Van kilo’s perfect gefrituurde inktvis. En van kroketten met pata negra zo goddelijk dat alle kinderen en kleinkinderen ze standaard voor hun verjaardagsmenu bestellen.

Lang verhaal kort: ik ken geen betere kok dan mijn Spaanse stiefvader. Veruit zijn lekkerste gerecht is paella. Die maakt hij zoals het hoort: op open vuur, met konijn van de slager uit het dorp en rijst die niemand zo perfect al dente krijgt als hij. Mijn zomervakantie is dan ook pas echt begonnen als de takken voor het paellavuur bij ons familiehuis in Spanje worden gesprokkeld.

Want één hap van de paella van mijn stiefvader en je weet weer waar echt lekker eten om draait. Bij twee happen wil ik weer thuis wonen. En bij de derde hap wil ik onmiddellijk een column over hem schrijven. De enige reden dat ik dat nooit eerder deed, is dat zijn keuken – gelukkig – volledig wars is van welke foodtrend dan ook.

Daar lijkt nu verandering in te komen. In New York zitten inmiddels al drie vestigingen van de succesvolle paellabar Socarrat (vernoemd naar het laagje aangebakken rijst onderin de paellapan dat in heel Spanje geldt als een absolute delicatesse). In Londen opende een paar weken geleden het restaurant Arros QD van de Spaanse topkok Quique Dacosta, dat volledig in het teken staat van Spaanse rijstgerechten. Ik kan niet wachten om daar aan te schuiven. Omdat ik Dacosta zeer hoog heb zitten, maar ook omdat hier paella op de enige juiste manier wordt bereid: op open vuur.

En hier? In Amsterdam kun je al jaren op zondag aanschuiven bij Duende Dos in de Nieuwe Willemsstraat om voor een tientje paella te eten. Ook bij het nieuwe Lofi in Sloterdijk schijnen ze elke donderdag paella te serveren. Verder is het vooral een beetje behelpen. Zo was het een jaar of vijf geleden onder Nederlandse koks mode om paella als bijgerecht te serveren. Meestal kreeg je dan een soort risotto met saffraan voorgeschoteld, en als het echt tegenzat werd die ook nog gepresenteerd in een pannetje met anti-aanbaklaag.

Gelukkig is die tijd voorbij. Ik heb dan ook goede hoop dat na New York en Londen ook Amsterdam in de ban raakt van écht goede paella. Tot die tijd schep ik met liefde nog een keer die van mijn stiefvader op.

Lees ook: 

Veganistische ijsjes nieuw? Nee hoor, ze zijn ouder dan de weg naar Rome

Al die nieuwe ijsjes worden deze zomer met zoveel tamtam aangekondigd, dat je bijna zou vergeten dat vegan en caloriearm ijs zo’n beetje ouder is dan de weg naar Rome. De good old sorbet is namelijk niet alleen een van de oudste, maar vooral ook een van de lichtste en puurste ijssoorten die er is. Alleen daarom al verdient hij een glorieuze comeback.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden