null Beeld
Beeld

FramingHans de Bruijn

Ook een witte man heeft wel eens tegenwind

Hans de Bruijn

Diversiteit en inclusie zijn belangrijke waarden. Je verzet je ermee tegen hokjesdenken waarbij mensen worden ingedeeld in categorieën. D66-leider Sigrid Kaag formuleert het mooi: ‘Bij ons is iedereen welkom. ­Iedereen. Het doet er niet toe hoe je er uitziet. Nederland is van iedereen.’

Dat is diversiteit als waarde. Het probleem is dat voor beleid juist wél categorieën, hokjes nodig zijn. Je maakt immers beleid voor groepen die op achterstand staan. Dat maakt beleidsmakers kwetsbaar voor kritiek. Twee voorbeelden.

Een. Minister Van Engelshoven intro­duceert een actieplan diversiteit. In het ­hoger onderwijs ‘werken nu nog te veel ­witte mannen, dat moet anders’, vat de Nos het samen. Dat is niet erg inclusief, is de reactie op sociale media. Diversiteit wordt zo een win-lose-spel. De één erin, de ander eruit; dat is letterlijk uit-sluiting.

Twee. ‘Als witte man fiets je door de ­samenleving met de wind mee’ zegt D66’er Boris Dittrich. Welnee, is de kritiek. Er zijn ook veel witte mannen met wind tegen. Met slecht betaalde banen, die ze bij crises als eersten verliezen. Op grond van alleen sekse en kleur worden die in een categorie gestopt, die geen recht doet aan wie ze zijn. Dat is precies wat we willen tegengaan, met die waarde van diversiteit.

Altijd goed opletten dus hoe je diver­siteitsbeleid framet. En beleid altijd terugvoeren op die centrale waarde van het-doet-er-niet-toe.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden