Negroni, de cocktail die al een eeuw boeit

Mijn favoriete cocktail aller tijden is Negroni, gemaakt van gelijke delen Campari, gin en rode vermout. Bitterzoet, stoer, elegant, verfrissend of juist verwarmend – dit is een cocktail die verrukkelijk is in ieder seizoen. De prachtige dieprode kleur en het aroma van sinaasappelschil dragen verder bij aan de allure van deze drank.

Dit jaar wordt de Negroni honderd. Naar verluidt is de eerste Negroni in 1919 gemaakt door een bartender in het Caffè Casoni in Florence, op verzoek van graaf Camillo Negroni, die eens wat anders wilde dan de klassieke Americano (de Americano bevat Campari, vermout en sodawater; gin in plaats van sodawater et voilà).

Mijn echtgenoot heeft een lichte variatie aangebracht in het originele recept, en zo drinken we het nu het liefst: met iets minder rode vermout. Dat maakt het iets bitterder en krachtiger. Hij wrijft de rand van het glas in met een reep sinaasappelschil, en knijpt de sinaasappelschil vervolgens boven de drank uit om wat van het aroma te vangen.

Een paar aandachtspunten die, geef ik toe, persoonlijk zijn: serveer een Negroni in een stoer whiskyglas, geen cocktailglas met steel. En hoed je ervoor de drank te veel te verwateren met een karrevracht ijs. Eén of twee ijsblokjes is genoeg. Of schud de drank met een flinke hoeveelheid ijsblokjes in een cocktailshaker en zeef het dan boven de glazen.

Ingrediënten voor 2 glazen

• 1 sinaasappel

• 75 ml Campari

• 50 ml rode vermout

• 60 ml gin

• ijsblokjes

Bereidingswijze

Boen de sinaasappel goed schoon, en snij met een dunschiller of een scherp mesje twee lange, dunne repen van de schil af. Vul een cocktailshaker voor de helft met ijsblokjes en voeg Campari, vermout en gin toe. Schud goed door elkaar tot de drank goed gekoeld is.

Verdeel de cocktail (zonder ijs) over twee whiskyglazen. Wrijf de rand van de glazen in met een reep sinaasappelschil. Knijp de schil dan uit boven de drank zodat er wat vocht uit sproeit. Laat de schilletjes in de glazen zakken. Serveer meteen. (Of roer de drie soorten drank door elkaar, en giet de Negroni over in 2 whiskyglazen. Voeg één of twee ijsblokjes per glas toe.) Negroni is heerlijk als aperitief of als late-night cocktail.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden