TaalrubriekNeerlandici

Misschien zijn er vandaag wel degelijk neerlandici geboren

null Beeld
Peter-Arno Coppen

In het onlinetijdschrift Neerlandistiek verzorg ik een rubriekje waarin dagelijks overleden neerlandici op hun geboorte- en sterfdag gedacht worden. Zo is het vandaag onder andere de honderdste geboortedag van de taalkundige Piet Paardekooper (1920), zou de dit jaar overleden letterkundige Fons van Buren (1932) vandaag 88 jaar geworden zijn, en overleed precies 65 jaar geleden de laatste hoogleraar Nederlandse taal én letterkunde Cornelis de Vooys (1873). Het rubriekje stelt verder niet zo veel voor; meer dan linkjes naar bestaande biografische beschrijvingen is het niet, maar het geeft dagelijks een mooi beeld van wat al die neerlandici in het verleden betekend hebben.

Ik heb nu bijna 600 geboorte- en sterfdagen in mijn bestand zitten, dus bijna elke dag is er wel iemand te gedenken. En op de ‘lege’ dagen staat er in de rubriek: ‘Vandaag geen neerlandici geboren en gestorven’. Die zin brengt bij veel mensen de onbedwingbare neiging teweeg om snedig op te merken dat ik dat helemaal nog niet zeker kan weten. Misschien zijn er vandaag wel degelijk neerlandici geboren!

Gevoel voor humor

Meestal lach ik gulhartig mee (want ik zou al blij zijn als er vandaag inderdaad kinderen geboren worden die later tot neerlandici uitgroeien), maar ik denk ook altijd: wat een interessant domein is de temporele semantiek toch!

Als ik zeg: ‘Er zijn vandaag geen neerlandici geboren’, dan bedoel ik natuurlijk niet werkelijk de huidige dag, maar de datum, geabstraheerd van het hier en nu. Op de datum die het vandaag is (6 november) zijn in het verleden geen neerlandici geboren. En in de context van een herdenkingsrubriekje met overleden neerlandici wordt dit nog verder ingeperkt tot ‘… geen neerlandici geboren die nu overleden zijn’. Is het niet wonderlijk dat zo’n complexe betekenis bij mensen zonder gevoel voor humor meteen vanzelfsprekend is?

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden