Beeld Nanne Meulendijks

Moderne Manieren Beatrijs Ritsema

Mijn vriend doet niet zo veel in het huishouden, zal ik hem blijven aanspreken, of leg ik me erbij neer?

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van 28 en heb een ontzettend lieve vriend, met wie ik bijna een jaar samenwoon. Alles gaat goed, alleen erger ik mij aan kleine dingen. Zelf houd ik van aanpakken en ruim alles na gebruik meteen op. Mijn vriend gooit zijn sporttas met vuile kleren in de huiskamer neer en laat hem daar makkelijk een paar dagen rondslingeren. Dit typeert precies ons verschil in aanpak. De afspraak is dat hij verantwoordelijk is voor het afval. Ik moet hem er nogal eens aan herinneren om vuilniszakken of lege flessen weg te brengen. Zo zijn er nog wel meer kleine klusjes die hij gerust langere tijd laat liggen. Ik zie graag dat dingen aangepakt worden op eigen initiatief en niet omdat ik zeur. Als we erover praten, zegt hij dat hij in actie komt zodra er urgentie is, bijvoorbeeld als de papierbak echt vol is. Kan ik dit beter loslaten? Of moet ik mijn vriend hierop blijven aanspreken zodat hij zijn gedrag verandert, of moet ik mijn eigen verwachtingen bijstellen?

Huishoudelijke irritaties

Beste Huishoudelijke irritaties,

Hier is geen simpele oplossing voor. Verschillende mensen hebben verschillende drempels voor rotzooi en de een wil (huishoudelijke) taken zo snel mogelijk achter de rug hebben, terwijl de ander het liever op de lange baan gooit. Bij samenwonende stellen is dit een van de meest voorkomende hobbels waar ze tegenaan lopen.

Alle door u overwogen oplossingen zijn mogelijk, maar ik waarschuw u dat aandringen op structurele gedragsverandering bij uw vriend niet veel kans maakt. Ook verwachten dat het huishouden op zeker moment echt een gelijkwaardige onderneming wordt met eigen initiatieven van uw vriend geef ik weinig kans. Er zijn afspraken gemaakt over de taakverdeling, uw vriend is van goede wil, dus zit er niet te veel bovenop. Het komt wel in orde met die papierbak en die vuilniszakken. Por uw vriend op, als de aanblik u te veel wordt. Leg u niet neer bij een onuitgepakte sporttas die in de huiskamer rond slingert, maar plaats die op zijn helft van het bed. Als uw vriend wil gaan slapen, zal hij zich er wel om bekommeren.

Aanvaard dat u de leiding hebt over het huishouden. Niet omdat u een vrouw bent, maar omdat in een stel altijd een van de twee er meer oog voor heeft dan de ander en toevallig bent u dat in dit geval. Bekwaam u in de kunst van het terloops geven van opdrachten: ‘Zeg, kun jij dit of dat even doen?’ U vindt het vervelend om uw vriend te moeten aansporen, maar u kunt met hem afspreken dat u dat bij dringende zaken zal doen, niet omdat u zo graag de baas over hem wilt spelen, maar omdat het u tegenstaat om willoos te moeten wachten tot hij zelf ergens een initiatief toe neemt, iets wat niet zal gebeuren, omdat hij, nou ja, er niet zo veel oog voor heeft.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden