null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Mijn favoriete lunchsalade met banaan of peer

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Piety de Jong uit Grijpskerk.

Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? Dát lees ik onder andere op de website van het Voedingscentrum.

Veel groente. Maar wat is veel? Wat heb je nodig?

Volgens de Schijf van Vijf: 250 gram groente per persoon per dag! Tjongejonge, dat is best heel veel. Vooral als dat allemaal bijvoorbeeld door een volkoren pastagerecht moet. Dat red ik gewoon niet. En het is me opgevallen dat ook heel veel recepten in kooktijdschriften hieraan niet voldoen. Zo zag ik onlangs een hoofdgerecht voor vier personen (300 gram pasta) waarin in totaal slechts 250 gram groente zat in plaats van 1000 gram.

Daar zou je natuurlijk een rauwkostsalade bij kunnen eten, maar dan nog kom je lang niet aan die aanbevolen hoeveelheid. Eventueel een wortelsoep vooraf? Nou, dat lukt mij (bij zoveel pasta) echt niet.

Daarom verdeel ik mijn groente liever over de hele dag. Regelmatig eet ik bij de lunch een kop soep waarin ik veel groente kan verwerken. Of ik maak mijn favoriete lunchsalade met banaan of peer. Lekker bij geroosterde volkoren boterhammen.

Ingrediënten voor 2 personen

•40 gram veldsla of rucola
•1 rijpe banaan in 20 plakjes (of 1 handpeer in stukjes)
•2 zoetzure partysticks van augurk
•1 bosui in ringetjes (of zilveruitjes)
•6 gebrande pecannoten (of walnoten)
•2 eetlepels grof geraspte komijnekaas (of geitenkaas)

Dressing:
•2 eetlepels walnotenolie (of sesamolie)
•2 eetlepels witte balsamicoazijn
• een halve theelepel gemalen venkelzaad
•1 eetlepel vocht van de zoetzure partysticks

Bereiding

Maak een dressing van de olie, azijn, het venkelzaad en het vocht van de zoetzure partysticks. Goed doorroeren en in een diep bord doen. De in plakjes gesneden banaan (of in stukjes gesneden peer) hierin vijf minuten laten marineren.

Verdeel de sla over twee ontbijtbordjes. Drapeer het gemarineerde fruit erop, de in plakjes gesneden partysticks, en de ringetjes bosui of zilveruitjes. Lepel het restant van de marinade over de beide salades. Verbrokkel de noten erboven en strooi de geraspte kaas erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden