null Beeld Loek Buter
Beeld Loek Buter

Koken metKarin Luiten

Lang leve de slager

Word vrienden met uw slager, ik roep het al jaren. Zelf had ik heel lang een bijzonder fijne slager. Tot zijn winkel geleidelijk aan veranderde in een goedlopende broodjeszaak en het ambachtelijke vleesgebeuren een beetje naar de achtergrond verdween. Geef hem eens ongelijk, zo kon hij veel beter opboksen tegen de concurrerende supermarkt om de hoek. Maar voor liefhebbers zoals ik bleef er een hoekje van de toonbank. Gevuld met koteletten van de lammetjes van zijn polderbuurman, fantastische venkelworsten, dito spekblokjes en eieren van zijn eigen kippen. Toen zijn gezondheid achteruitging, zijn pensioen naderde en zijn zonen zich liever vanaf een industrieterrein fulltime op het broodjesimperium gingen storten, vond hij gelukkig een enthousiaste jonge slager die de winkel wel wilde overnemen. Die had complete koeien hangen in een rijpkast, maakte zelf hammen en legendarische gerookte ossenworst, plus memorabele erwtensoep. Omdat ik voor mijn testrecepten altijd van alles nodig heb, werd ik ook met hem binnen de kortste keren dikke vrienden. Niks was te dol, alles kon hij voor me regelen. En net als met zijn voorganger was het fijn ouwehoeren over lekker eten en koken. Een wolk van een slager. Tot hij vader werd en ontdekte dat hij meer aan het werk was dan thuis. Hij koos voor zijn gezin en deed de winkel over aan iemand anders.

Omfietsworsten

Nu wil het toeval dat ik intussen een huis heb gekocht in Frankrijk, dus minder vaak in Amsterdam ben. Maar vooral: ik eet steeds minder vlees en plaats ook hier steeds vaker vleesloze recepten. Dus het opbouwen van een hechte band met mijn nieuwe slager is nooit zo van de grond gekomen. Een omissie die nu pijnlijk duidelijk wordt. Laatst had ik varkensgehakt nodig maar was de gehaktmolen al schoongemaakt. Of neem de keer dat ik om kipdrumsticks vroeg, maar hij alleen grote kippenbouten had. Geen probleem voor mijn twee vorige slagers, maar deze volstond met ‘njet’. De omfietsworsten zijn verdwenen en de soepen zijn ook al niet meer zo hemels. Tja, vroeger was alles beter. Koester dus vooral uw slager, als u er nog eentje hebt.

null Beeld Karin Luiten
Beeld Karin Luiten

Pasta met worst, courgette en salie

Nodig voor 4 personen:

• 4 lekkere (lams/varkens)worstjes van de slager
• 400 g fusilli (of andere korte pasta)
• 1 grote ui
• 1 flinke courgette
• 125 ml slagroom
• flinke handvol verse salie-blaadjes
• snuf cayennepeper
• zout & peper uit de molen
• olijfolie

Hoe lekkerder de worstjes, hoe lekkerder dit recept, ik waarschuw maar vast. Snipper de ui. Fruit zachtjes in wat olijfolie in een hapjespan. Snij intussen de courgette in kleine dobbelsteentjes en de helft van de salie in dunne reepjes. Haal het vel van de worstjes. Doe het worstenvlees bij de ui en bak op hoog vuur met een spatel rul. Voeg de courgette toe en bak even mee. Giet de room erbij, voeg saliereepjes, zout, peper en cayennepeper toe en laat onder een deksel zachtjes sudderen. Kook intussen de pasta al dente in water met zout. Verhit ook intussen een ferme scheut olie in een kleine steelpan tot loeiheet. Bak in porties de resterende salieblaadjes knapperig, dat duurt een paar tellen. Laat uitlekken op keukenpapier. Giet de pasta af en vang wat kookwater op. Meng de pasta door de courgette-met-worst, maak smeuïg met wat pastawater. Verdeel over 4 warme borden, garneer met de krokante salieblaadjes.

Tip

Salie doet het uitstekend in de tuin, het worden prachtige struiken. Maar in een pot op het balkon lukt het ook.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden