TaalPeter-Arno Coppen

Kies je hoeveel meer mensen of hoeveel mensen meer?

Op Twitter stelde een taaladviseur de vraag welke van de twee zinnen beter is: ‘Vorige week overleden bijna 400 meer mensen dan normaal’ of ‘Vorige week overleden bijna 400 mensen meer dan normaal’. Meer dan 1500 mensen reageerden: 72 procent vindt ‘400 mensen meer’ beter, 12 procent maakt het niets uit, en 16 procent prefereert ‘400 meer mensen’. De commentaren onthullen enigszins wat hier aan de hand is: veel mensen beginnen allerlei (onjuiste) redeneringen, die hun taalgevoel in de weg gaan zitten.

Sommige mensen signaleren dat je de tweede variant kunt lezen als ‘vaker dan normaal’ en dat is een onzinnige lezing, want je kunt maar een keer overlijden. Daarom zou de tweede zin meteen helemaal fout zijn, en bijgevolg de eerste zin beter. Andere mensen redeneren dat ‘meer’ iets zegt van ‘mensen’ en dat het dus ook ‘meer mensen’ zou moeten zijn. Opvallend is dat vrijwel iedereen iets tegen ‘400 mensen meer’ lijkt te hebben. Toch is dat de enige variant die in de ‘Algemene Nederlandse Spraakkunst’ vermeld wordt.

Wat is er dan aan de hand? Ik denk dat vrijwel iedereen die op het eigen taalgevoel afgaat voor ‘400 mensen meer’ zal kiezen. De overige 28 procent zijn mensen die uit argwaan of rationele overwegingen in verwarring raken en het niet meer weten of van de weeromstuit de correcte variant afwijzen.

Wat ik nog het meest opvallend vind, is dat van de reageerders niemand het woord ‘anglicisme’ in de mond neemt. Immers, ‘400 more people’ is goed Engels en ‘400 people more’ niet. Gewoonlijk staan de anglicismenhaters in de rij om constructies te brandmerken, maar hier zwijgen ze in alle talen.

Dat ‘400 mensen meer’ de Nederlandse constructie is, blijkt ook uit varianten als ‘Vorige week overleden 400 mensen te veel’. Graadbepalingen bij het telwoord komen achter het zelfstandig naamwoord.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden