Beeld COLOURBOX

ReceptKastanjesoep met eekhoorntjesbrood

Kastanjesoep met eekhoorntjesbrood uit de Ardèche

De zon stond, toen ik dit schreef, nog steeds stralend aan de hemel boven de Ardèche, maar vanaf vandaag figureren er voor de komende week alleen maar regenwolkgezichtjes in het weerbericht. Jammer voor de bezoekers van de kastanjefeesten die deze maand in elk zichzelf respecterend dorp en stad(je) georganiseerd worden. Gelukkig staat er op deze markten bijna altijd een lekker verwarmende kastanjesoep in grote ketels te pruttelen. Wat je noemt een stevige herfsthap!

Recepten voor de vele kastanjesoorten die op de castagnades te vinden zijn, lopen uiteen van de supersimpele châtaignes au lait (pel 500 g kastanjes, giet er 5 dl kokende melk met een snuf zout en een mespunt kaneel over, laat ze koken tot ze zacht zijn en roer er desgewenst een paar klontjes suiker door) tot bewerkelijke, door restaurantkoks bedachte gerechten met veel ingrediënten. Die laten we nu maar even voor wat ze zijn.

In de traditionele kastanjesoepen zijn varkensvlees, kastanjes, kool, selderij en kruiden als salie, laurier en tijm, de belangrijkste elementen. Ik kies hier voor een in onze ogen wat luxer recept, met cèpes, eekhoorntjesbrood. In deze vroeger arme streek, waar ook nu nog steeds heel weinig industrie is, behoort ook een kastanjesoep met paddestoelen tot de traditionele gerechten, want de arme Ardèche is rijk bedeeld met fervente zoekers van paddestoelen, met name van eekhoorntjesbrood.

Giet voor de soep warm water over de gedroogde cèpes en laat ze weken tot ze zacht zijn. Breng ze aan de kook, laat ze 5 minuten koken en daarna uitlekken. Bewaar het kookwater.

Fruit groenten en gedroogde en verse paddestoelen ca. 5 minuten in de boter. Doe de kastanjes en het water, plus het weekwater van de cèpes erbij en houd de soep ca. drie kwartier tegen de kook aan. Pureer hem (niet te fijn, zou ik zeggen: die verschillend smakende stukjes erin vind ik juist lekker), laat hem nog een kwartier zachtjes gaan, tot hij lekker dik is geworden. Zet de pan van het vuur. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de room erdoor.

Ingrediënten voor ca. 4 personen:

300 gr gepelde kastanjes

300 gr verse cèpes, in stukken

50 gr gedroogde cèpes, in stukjes

het wit van 1 flinke prei, fijngesneden

1 stengel bleekselderij, fijngesneden

1 dikke teen knoflook, fijngesneden

1 sjalot, fijngesneden

30 gr geklaarde boter

1 liter water

2 eetlepels room

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden