Receptkastanjes in siroop

Kastanjes in siroop

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX
Henja Schneider

In het zuiden van Frankrijk koesteren de mensen zich op terrassen nog in de zon die aan een blauwe hemel straalt, paraplu’s en dikke jassen zijn nog nergens te bekennen en de voorbereidingen voor de castagnades (kastanjefeesten) zijn in de ­Ardèche in volle gang.

En dan kom je een supermarkt binnen en sta je plotseling voor schappen vol kerstartikelen. Terwijl het nog een tijd duurt voordat het zelfs maar Sinterklaas is. Er staan ook stapels dozen met marrons glacés. Ik laat me verleiden tot de aanschaf van zo’n doos castagne candite. Ik ben er dol op.

Hoe dan ook, de commercie is erin geslaagd me een beetje in de kerstsfeer te halen. Ik ga kastanjes kopen op een van de vele castagnades in onze buurt. Er marrons glacés van maken is een geduldwerkje, maar het maken van kastanjes op siroop is geen heksentoer.

Ingrediënten (traditioneel recept)

• 500 g kastanjes
• 500 g suiker
• 2 vanillestokjes
• gemberwortel

Bereidingswijze

Kerf de kastanjes met een scherp mes kruislings in op de platte kant en kook ze 8 minuten in ruim water. Giet ze af, en laat ze iets afkoelen. Pel ze zo heet mogelijk, dan gaat het het gemakkelijkst. Kook ze daarom in porties als u veel kastanjes te pellen hebt. Weeg de gepelde kastanjes. De verhouding kastanjes, suiker, water is 1 op 1 op 2. Breng (bijvoorbeeld) voor 500 gram gepelde kastanjes 500 gram suiker in 1 liter water aan de kook en laat 10 minuten koken. Doe de kastanjes in het suikerwater en laat ze een kwartier meekoken.Laat ze afkoelen.

Doe de volgende dag desgewenst nog een ­vanillestokje of een flinke ‘duim’ ongeschilde, in plakjes gesneden gemberwortel in de pan en laat dit alles een half uur koken. De kastanjes liggen dan in een lichte siroop. Die moet nog wat dikker worden. Laat de kastanjes in de ­siroop met het deksel op de pan afkoelen en 12 uur zo staan.

Laat de kastanjes vervolgens op laag vuur tegen de kook aankomen en houd ze nog een half uur goed warm. Schep de kastanjes uit de siroop in glazen potten. Giet de siroop erover, zodat de kastanjes onder staan. Sluit de potten af, zet ze omgekeerd op een doek en laat ze afkoelen. Zet de potten rechtop en gun de kastanjes een week voordat u ­ervan gaat snoepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden