ZelfgemaaktPlankstaal

In de werkplaats van Plankstaal bepalen ze zelf wat er gemaakt wordt

Medewerkers van Plankstaal. Beeld
Medewerkers van Plankstaal.Beeld

Handgemaakte meubels met een verhaal maakt Mira Nasruddin. Samen met werkplaatsen waar mensen met een beperking of een strafblad werken.

Catrien Spijkerman

“Je kunt álles maken – als je het maar goed genoeg uitlegt”, zegt Mira Nasruddin (26) stellig. “Tijd en aandacht. En de kracht van herhaling”, luidt de formule van haar bedrijf Plankstaal, dat meubels ontwerpt en maakt in zogenoemde beschutte werkplaatsen, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben bijvoorbeeld een beperking, een strafblad of waren dakloos.

Nasruddin studeerde nog maar twee jaar geleden af als ruimtelijk ontwerper, maar het was nooit haar doel designer te worden. Ze wilde sámenwerken, en de mensen met wie ze samenwerkt, verder helpen. Dan kom je al snel uit bij beschutte werkplaatsen. “Maar ik ontdekte dat die plekken vaak worden gebruikt door bedrijven om productiewerk goedkoop uit te besteden – soms is de werkplaats zelfs alleen maar een marketingtool om verantwoord over te komen. Zulk productiewerk helpt de werknemers lang niet altijd om te integreren op de arbeidsmarkt. Ze worden er niet per se beter of gelukkiger van.”

 Meubel, genaamd ‘Evenwicht'. Beeld
Meubel, genaamd ‘Evenwicht'.Beeld

Nasruddin besloot het om te draaien. Niet de wensen van de ontwerper vormen bij Plankstaal het uitgangspunt, maar de wensen, doelen en mogelijkheden van de werkplaats en de makers. Welke vaardigheden willen de werknemers leren? Waar zijn ze goed in? Wat vinden ze leuk? Nasruddin stemt het ontwerp af op de antwoorden op die vragen. Dat leidde onder andere tot De Wissel, twee salontafels die in elkaar geschoven kunnen worden en die hun naam danken aan de ‘wisselwerking tussen hout en metaal, tussen bedenker en makers’.

Het hele productieproces van De Wissel hakte Nasruddin op in twaalf stappen: zes voor houtbewerking, zes voor metaal. Samen met de makers zette ze van elke stap alle handelingen op een rijtje, en maakte er een overzichtelijk grafisch boekje van waarmee ook de mensen in de werkplaats uit de voeten kunnen die niet goed zijn in lezen of de Nederlandse taal. Ze biedt ze zodoende niet alleen een werkhandleiding, maar tegelijk een leermethode om zich bijvoorbeeld de vaardigheden van lassen, vijlen, of slijpen eigen te maken. “De één stort zich vol overgave op het perfectioneren van het boren van de gaatjes, de ander wil liever álle twaalf stappen doorlopen. Het mag allebei.”

‘De Wissel’. Beeld
‘De Wissel’.Beeld

Plankstaal verkoopt de meubels online, in meubelzaken en op beurzen. Maar liever nog krijgt Nasruddin opdrachten van bedrijven. “De productie moet omhoog, zodat er meer mensen kunnen meewerken.”

Plankstaal werkt nu samen met vier werkplaatsen; enkele werknemers is het al gelukt een baan te vinden buiten de werkplaats. Al valt het Nasruddin zwaar dat sommigen terugvallen. “Ik hoorde van een werknemer die het bij ons zó goed deed, maar bij z’n nieuwe baan werd-ie na een paar dagen al ontslagen, omdat hij moeite had te gehoorzamen aan de bedrijfsregels. Dan zakt de moed me even in de schoenen.” Maar niet lang. Daarna begint ze gewoon weer opnieuw. “Iedereen moet kunnen meedoen.”

Meer info: www.plankstaal.com

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden