Terras op de Morro de Conceição. Beeld Wies Ubags

ColumnWies Ubags

Hoe de Morro da Conceição uit zijn lethargie ontwaakte

Een van de voordelen van de komst van de Olympische Spelen naar Rio de Janeiro was dat het verwaarloosde havenkwartier van Rio op de kaart werd gezet. Een naburig plein werd opgepimpt, er kwam een fraai museum en een sneltram. De Morro da Conceição, Berg van de Conceptie, waar ik woon, werd tot verdriet van bewoners ontdekt als toeristisch gebied.

Veel bewoners wonen er al jaren en komen uit het noordoosten van Brazilië, dat van tijd tot tijd wordt geplaagd door ernstige droogte, die de bevolking ertoe noodzaakt haar heil te zoeken in steden als Rio of São Paulo. Zo ook mijn buurvrouw Luziete Fernandes, afkomstig uit de binnenlanden van de deelstaat Ceará. Ze komt van een boerderij. “We hadden altijd fruit in overvloed, maar in de jaren zeventig en tachtig was het zo droog dat het niet meer te doen was. Eerst vertrok mijn vader naar Rio. Een paar jaar later aten wij eerst al het vee op dat we nog hadden en gingen achter mijn vader aan.”

Uit een andere wereld

Toen in juli 2013 paus Franciscus in Rio op bezoek was, kwamen er een paar miljoen katholieke jongeren naar de stad voor een ontmoeting met hem. ­Luziete gaf aan twee Hongaarse meisjes onderdak. “Ik vond het geweldig, ze kwamen uit een andere wereld, met een andere taal. We hebben erg gelachen om de vele misverstanden, doordat we elkaars taal niet spraken.”

Niet iedereen dacht er zo over. De eigenares van het huis waar ik in diezelfde periode mijn eerste kamertje huurde, had ruzie met de buren over het feit dat ze kamers verhuurde aan buitenlandse toeristen. Zij zelf kwam ‘van buiten’ en vond de buren maar rare eigenheimers. Mensen die tegen elke verandering waren. Verandering, vond mijn hospita, is onvermijdelijk en je moet er goed op inspelen. Zelf hoopte ze door de komst van het wereldkampioenschap voetbal en de Olympische Spelen met de verhuur van kamers aan toeristen veel geld te verdienen. De buren stonden sceptisch tegenover al die ontwikkelingen. Hun grootste zorg: de stijging van de huurprijzen door deze nieuwkomers met hun ambitieuze plannen. Ze zouden gelijk krijgen.

De huurprijzen bleven hoog

Meerdere mensen kochten huizen op onze Morro da Conceição op om ze aan toeristen te verhuren. Ze vroegen prijzen die twee of drie keer zo hoog waren als voorheen. Het was een komen en gaan van Peruanen, Japanners, Italianen en Fransen. Na de Olympische Spelen bleven die toeristen weg, maar de huurprijzen zijn hoog gebleven, ook omdat jonge twintigers en dertigers de charmes van onze berg ontdekten en er kwamen wonen.

“De Olympische Spelen hebben ons veel goeds gebracht. Onze omgeving is verbeterd en er zijn leuke buren gekomen. De morro is uit zijn lethargie ontwaakt”, zegt Luziete tevreden. “Maar voor een deel van de mensen is het onbetaalbaar geworden om hier te blijven. Dat is ons grootste probleem.”

Trouw-correspondenten vervangen deze weken Rob Schouten en Wim Boevink. Meer van deze columns leest u op trouw.nl/dossier/zomercolumns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden