Mensen in de rij bij het Museum van Morgen.Beeld Wies Ubags

ZomercolumnWies Ubags

Het Museum van Morgen is populair, maar Rio de Janeiro dreigt de geldkraan dicht te draaien

Ze staan in een eindeloze rij nog geen kwartier na openingstijd. Heel veel jonge mensen, heel veel gezinnen met kleine kinderen. Het is julivakantie in Rio de Janeiro en het is dinsdag, de dag dat je gratis naar het Museum van Morgen kunt: een wetenschapsmuseum dat vertelt over de geschiedenis van de aarde en het heelal en dat ook vragen stelt over de toekomst van het leven op aarde. Een succesnummer.

Terwijl de mensen in de brandende zon staan te wachten, komen straatventers voorbij: “Twee flesjes water voor 5 real. Binnen betaal je 8 real per stuk”, zegt er één. Een eindje verderop heeft een jonge man zich omgetoverd tot Spiderman om de wachtende kinderen te vermaken.

Het Museum van Morgen is een van de projecten die zijn gerealiseerd om het oude havengebied van Rio, dat er verloederd bij lag, nieuw leven in te blazen in het kader van de Olympische Spelen in 2016. Met zijn langgerekte vorm en puntige uitsteeksels op het dak heeft het iets weg van een leguaan. Het werd geopend in december 2015 en kreeg in oktober 2018 een LCD (Leading Cultural Destinations) Award.

Samen met het MAR, het Kunstmuseum van Rio, ligt het aan het Mauáplein, ook dankzij de Spelen opgeknapt. Twee tot de verbeelding sprekende plekken. Wellicht kunnen ze het havengebied, dat tijdens de Olympische Spelen veel toeristen trok, van de vergetelheid redden.

Minder overheidsgeld

“Het is jammer dat onze buurt niet cultureel is geïnteresseerd, want de musea zijn echt een culturele verrijking voor het havengebied”, vindt mijn buurvrouw Luziete Fernandes. De musea doen ook allebei hun best de lokale bevolking te laten profiteren: de mensen mogen gratis naar binnen als ze aan kunnen tonen dat ze in de buurt wonen. En het MAR heeft één zaterdag in de maand koffieochtend voor de buurt en bewoners als Luziete, die thuis maaltijden kookt die ze in het weekend op straat verkoopt, worden ingeschakeld voor de catering.

Maar nu heeft de gemeente Rio gedreigd de geldkraan voor het MAR, het kunstmuseum dus, eind dit jaar dicht te draaien. Burgemeester Marcelo Crivella wil minder overheidsgeld aan cultuur besteden en meer aan het bedrijfsleven overlaten. “Het lijkt wel alsof Crivella alle projecten van zijn voorganger de nek wil omdraaien”, verzucht Luziete. Het sneltramsysteem VLT dreigt namelijk dezelfde weg te gaan en de mooie ondergrondse vuilnisbakken, alles tot stand gekomen onder oud-burgemeester Paes ten tijde van de Olympische Spelen, ook.

In het weekend staat Luziete met haar pannen met eten in een stalletje op het Mauáplein bij de musea. “Ik draai daar verlies op, ik moet dat goedmaken met de verkoop bij andere evenementen. Maar die verkoop bij de musea op het plein, dat is mijn visitekaartje. Daar ben ik begonnen. Dus ik wil nog niet weg.” Ze straalt als ze hoort dat het plein dinsdag 23 juli stampvol met mensen was: “Dit weekend sta ik er weer!”

Trouw-correspondenten vervangen deze weken Rob Schouten en Wim Boevink. Meer van deze columns leest u op trouw.nl/dossier/zomercolumns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden