TaalTon den Boon

Het bestrijden van klimaatverandering leidde tot een uitvoerig duurzaamheidsjargon

null Beeld
Ton den Boon

Afgelopen zaterdag ging de taalrubriek over nieuwe klimaatwoorden. Maar ook de bestrijding van klimaatverandering heeft het afgelopen decennium gezorgd voor een forse uitbreiding van de woordenschat. In veel economische sectoren is verduurzaming een kernbegrip geworden, wat blijkt uit allerlei neologismen. Zo is het jargon van bouwend Nederland uitgebreid met taalvormen als gasloos bouwen, van-het-gas-afrenovatie en nul-op-de-meterwoning (verkort tot nom-woning).

In de agrarische sector heeft het streven naar duurzaamheid geleid tot taalvormen als kringlooplandbouw en natuurinclusieve veehouderij, die tot een verkleining van onze voedselvoetafdruk moeten leiden. Soms gaat het woord aan de daad vooraf en schetsen de nieuwe woorden eerder een ideaal dan een realiteit.

Een derde sector waarin veel duurzaamheidsjargon geïntroduceerd is, is het verkeer. Dat is hard op weg te defossiliseren dan wel te decarboniseren. Hét middel daartoe is de ontwikkeling van elektromobiliteit, stekkermobiliteit oftewel groene mobiliteit.

Groen is trouwens bijna overal in de economie de populairste kleur geworden, al heeft dat wel geleid tot de introductie van termen als green­wash­ing: het als milieuvriendelijk presenteren van handelingen of zaken die dat in feite niet zijn.

Burgers zelf raken ook meer en meer vertrouwd met groene woorden, dankzij de lage-emissiezones waar ze met hun sjoemeldieseltje niet meer mogen komen, ecolabels op producten en niet te vergeten de energiecoöperaties waarmee ze investeren in windmolens en zonneweiden.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden