null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Geur- en smaakherinnering aan Hollandse nasi

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Evamarion Scherrewitz in Almere.

In mijn jeugd heb ik diverse zomervakanties in jeugdherbergen gewerkt. Op woensdagavonden aten we Hollandse nasi en dat leerde ik van de jeugdherbergmoeder bereiden voor grote groepen. Ik vond de geur en de smaak heerlijk. Nu nog staat het zeker twee keer per maand staat het zeker bij ons op het menu.

Toen ik 32 jaar was ben ik mijn geur en smaak kwijtgeraakt door een beschadiging aan de nervus olfactorius (geurzenuw) tijdens een hersenoperatie. Een tijdlang had ik erg veel moeite met eten, niets smaakte me meer. Toch bleef ik steeds met plezier Hollandse nasi maken. Fysiek is er al 37 jaar geen geur meer, maar als ik bezig ben met koken, komen er positieve geurherinneringen boven. En tijdens het eten geniet ik van de textuur van rijst, gehakt en verschillende groentes.

Omdat veel mensen in deze tijd door corona, tijdelijk of blijvend hun geur en smaak kwijt zijn, wil ik graag dit recept doorgeven, het ziet er leuk gekleurd uit, het is gezond en het smaakt heerlijk volgens huisgenoten én mij.

Ingrediënten voor 4 personen

• zilvervliesrijst, 1 ons p.p.
• 3 ons gehakt
• 2 ons spekjes
• 2 middelgrote uien
• 1 prei
• 5 worteltjes
• 2 middelgrote paprika’s
• een bakje champignons
• een stukje spits- of witte kool
• 2 ons taugé
• wat restjes groenten zoals sperziebonen of broccoli
• een half zakje nasikruiden van Inproba
• kruiden (en wat zout) voor gehakt
• snuf (je) zout voor de rijst
• op tafel sambal en ketjap

Bereiding

Bak zachtjes de spekjes in een grote juspan. Was en snij alle groente. Na een kwartier het vuur hoger en de gesneden uien toevoegen en dan het gehakt met gehaktkruiden en wat zout. Intussen de rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.

Voeg om de beurt de worteltjes, prei, paprika, kool, champignons en taugé toe. Tijdens het toevoegen, het vuur hoog houden en flink omscheppen. Als laatste de resten groente erbij en de geweekte kruiden toevoegen. Een paar minuten laten garen op laag vuur met deksel op de pan. Voeg de rijst toe aan de vulling met wat ketjap. Voor de liefhebbers, een gebakken ei erbij. Eet met smaak (-herinnering).

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden