Tv-columnMaaike Bos

Gelukkig is er kinder-tv, anders slaat de de mix op zondag wel erg door naar code rood

Een greep uit de titels zondagavond: op NPO1 ‘Theo Maassen: Vankwaadtoterger’. Op NPO2 ‘Na de klap’ en dan ‘Why we hate’. NPO3 bracht ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’ alvorens naar ‘Killing Eve’ te schakelen. De commerciëlen hadden luchtigere titels, maar allemaal herhalingen vanwege de ingestorte advertentiemarkt.

Vallen de overeenkomsten al op? Ons krokodillenbrein, gericht op overleven, wordt ruimschoots aangesproken met geweld en ­gevaar; naast seks de oer-aandachtstrekkers. Kennelijk denken de zenderbazen dat we daar nu extra ontvankelijk voor zijn, want de mix slaat wel erg door naar code rood.

Geen mooie zondagse reisserie om interessante perspectieven in te ontdekken, geen ‘Boer Zoekt Vrouw’ meer of een andere hoopvolle queeste (Hotel zoekt Klant, Puber zoekt Perspectief?). Ik besloot dus vroeg op de avond naar de kindertelevisie uit te wijken, met dochter C (10) en zoon B (8) naast me voor wat onvervalste doelgroepfeedback.

‘Regentes Emma, al dood sinds 1934, maar voor ons maakt ze een uitzondering’

We knapten ervan op. De – jawel – herhaling van ‘Welkom in de IJzeren eeuw’ (NTR) uit 2015 was zo leuk dat B en C het bord op schoot helemaal vergaten. Uitvindingen als de fiets en het wc-papier kwamen langs – vroeger ging het afvegen met de hand, een spons, wol, hennep of de krant – en de mode van de snor.

Vooral de vensterstructuur van dat historische jeugdprogramma blijft ijzersterk: de volkse vrouw Trui en haar man kijken tv. Daar ontvangt talkshowhost Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom) historische gasten (“Regentes Emma, al dood sinds 1934, maar voor ons maakt ze een uitzondering”), en die kijken weer naar scènes over ontluikend socialisme, de bizarre moordlust van Goeie Mie alias de Leidse Gifmengster, of vorige week over vrouwenrechten met hoofdgast Aletta Jacobs.

“Bestond Goeie Mie echt?”, vroeg B na afloop. Betere kritiek kon hij niet leveren. De bordjes ‘Echt waar!’ bij absurde feiten brengen de andere historische verhalen in diskrediet. Zo droegen vrouwen die begonnen te fietsen een leren riem met handvat, zodat je hen van de grond kon rapen zonder hun middel aan te raken: ‘Echt waar’. Maar zo’n ziekenverzorgster die in de 19de eeuw haar ouders en tientallen mensen in haar directe omgeving vermoordde met rattengif, is net zo absurd. ­Kortom: je weet nu nog niet hoe het zat, maar de comedy wekt ten minste historische interesse.

Kapper-interviewer Marko Suds (43) beroert de kinderhoofden met fluwelen handen

Kappersprogramma ‘Hoofdzaken’ (VPRO) daarna op NPO3 blijft mooi, al vond dochter C dat er maar weinig in gebeurt. Kapper-interviewer Marko Suds (43) beroert de kinderhoofden met fluwelen handen en vraagt aandachtig naar Jips hemofilie, Joeps wereldreis of Julia’s blindheid. “Welk geluid vind je het mooist?”, vraagt hij haar. “En wat is er zo mooi aan dat stromende water?” Zoon B vindt het maar ‘hoofdig’. Ach, hij leert dat vonkje in de gesprekjes nog wel herkennen.

Het eten is bijna op en we kijken nog even ‘Zapp your planet: Flower Power’ (EO) waarin duo’s een bloementuintje aanleggen voor iemand die dat verdient. Kinderen vragen zo’n BIJ-tuintje aan voor die persoon en verrassen daarmee óók de bijen.

Tonnie van Tonnies Tuincentrum vertelt meer over insecten en planten. Het is vrolijk, goedbedoeld, maar C ziet terecht: “Ze plaatsen vooral potten. Da’s geen tuin.”

Nou ja, elke bloem is mooi meegenomen, ook figuurlijk op televisie.

Vijf keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden